Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklarheter kring bygglov

/
  • Både det gamla huset och villan som byggs vid Bönavägen 120 är numera fritidshus igen.

Mäklarannonsen beskrev en bostadsrättsförening med fyra lägenheter.

På Bygg & Miljö höjde man förvånat på ögonbrynen – för bygglovet gällde ett fritidshus och en garagelänga.

Nu har mäklaren ändrat i annonserna.

Annons

I början av mars lade Fagergrens fastighetsbyrå ut två fastigheter på Norrlandet till försäljning. Båda ligger på adressen Bönavägen 120, granne med Engeltofta.

Den ena är Lugnet, som ursprungligen byggdes på 1890-talet, men nu byggs om till en modern fyrarumsvilla och enligt mäklarannonsen kostar 4 385 000 kronor.

Den andra var en nybyggd villa på sju rum och kök på samma tomt, som var till salu för 4,585 miljoner kronor.

Husen såldes som bostadsrätter och skulle enligt annonsen ingå i en bostadsrättsförening med totalt fyra lägenheter.

Problemet är att fastighetsägaren, Lars Andersson, enbart sökt och fått bygglov för ett fritidshus och en garagelänga.

– Den enda ansökan vi fått gäller ett fritidshus. Vi har inte fått någon ansökan alls som gäller det gamla huset, och de två andra lägenheterna vet jag faktiskt inte riktigt vad det är, säger bygglovshandläggaren Eva Lif.

Det är skillnad på bygglov för fritidshus och villor.

– När man söker bygglov för ett fritidshus är det lägre krav på tillgänglighet, och man behöver inte göra någon energiberäkning. Man slipper kravet att energiförbrukningen ska ligga under en viss nivå, förklarar Eva Lif, som skrev brev till fastighetsägaren Lars Andersson och bad honom förklara sig.

Brevet ledde till en rättelse direkt. I annonserna är både den nybyggda sjurumsvillan och det gamla huset på Lugnet numera omdöpta till ”vinterbonade fritidshus”. De höga priserna har också tagits bort och ersatts av bud.

I svaret till kommunen erkänner Lars Andersson att det blivit fel.

– I tidigare prospekt från mäklare har olyckligt och felaktigt angivits Brf om fyra lägenheter. Detta är inte fallet utan Brf kommer att bildas för fyra fritidshus. På fastigheten finns efter ombyggnad fyra fritidshus (ett nybyggt, ett renoverat och två som försäljs i befintligt skick), ett nybyggt garage, ett förråd, en vedbod och en sjöbod/badhus som skall återställas till befintligt utseende, skriver Lars Andersson i sitt svar.

Det är inte bara Bygg & Miljö som upptäckt att det sker saker på och i anslutning till Lars Anderssons tomt på Norrlandet som det inte finns tillstånd för.

Även länsstyrelsen har haft anledning att titta på Lugnet, eftersom piren i strandkanten byggdes utan tillstånd. Där utfärdades tillstånd i efterhand.

Marklov har Lars Andersson inte heller sökt, trots att han fyllt ut marken ganska kraftigt.

– Vi fick in en anmälan om det, men vi kan inte bevisa att utfyllnaden är mer än 30 centimeter, så det kan vi inte göra något åt, säger Eva Lif.

Mer läsning

Annons