Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart var källan till föroreningarna finns

GÄVLEPå tisdagen togs nya vattenprover vid samtliga badplatser i Testeboån, nedströms Oslättfors. De första preliminära analyssvaren kommer i bästa fall i slutet av veckan.

Annons
I väntan på provsvaren avråds allmänheten från bad i ån.
Flera vattenprover i Testeboån i sommar har visat förhöjda bakteriehalter.
Men de analysresultat som hittills finns ger ingen klar bild av var källan till föroreningarna finns.

Låga bakteriehalter
I själva Oslättfors var vattnet "tjänligt", det vill säga det hade låga bakteriehalter, på samtliga tre provtagningsplatser när vattnet testades den 11 juni i år. Prover togs då uppströms den plats där byns avlopp mynnar, mellan avloppet och hönseriet, samt nedströms hönseriet.

- Det var tjänligt på alla tre ställena, men man kunde se att det var något högre bakteriehalter nedanför de här utsläppskällorna, säger Stefan Väänänen, miljöinspektör på bygg- och miljö i Gävle.

Väntar på analys
Från en senare provtagning på samma platser den 9 juli, har han trots påstötningar fortfarande inte fått in analyssvaren.

Vid provtagningar vid Testeboåns tre badplatser vid tre tillfällen hittills har vattenkvalitén varit sämre.

Ett prov har varit "otjänligt", sex svar har varit "tjänligt med anmärkning" och två svar har visat att vattnet är tjänligt. Det otjänliga provsvaret togs vid Forsbybadet den 17 juli, det vill säga innan det kraftiga regnvädret den 22 juli.

- Vädret har stor inverkan på vattenkvaliten. Om man skulle ta ett prov precis efter ett kraftigt regn får man förmodligen högre bakteriehalter i det, för då har mycket bakterier sköljt ut i ån, säger Stefan Väänänen.

Mer läsning

Annons