Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart varför taket i aulan rasade

/
  • Foto: LASSE WIGERT Sanering. Bråte ligger på golvet i aulan och damm från spånplattor och isolering ligger i ett tjockt lager. Saneringen av aulan ska påbörjas så snart som möjligt.

GÄVLEVad som är orsaken till att innertaket på Vasaskolans aula i helgen plötsligt ramlade ner är fortfarande oklart. Aulan kommer troligen inte att kunna användas igen förrän till skolavslutningen.

Annons
Dörren till aulan är igenbommad och försedd med ett nytt lås för att ingen obehörig ska kunna komma in. Rasrisken är stor. Innertakets översta del, två och en halv meter gånger 16 meter har rasat och det mesta vilar bräckligt på en tunn konstruktion av akustikplattor. Elledningar har slitits av och strömmen är bruten.
Hela salen är fylld av ett tjockt lager damm och framför scenen ligger fortfarande bråten efter de delar av innertaket som i söndags morse rasade ner på golvet.
I går hade eleverna studiedag men i dag återvänder de efter julledigheten. Någon aula kommer de dock inte att kunna använda förrän möjligen fram mot sommaren.
På måndagsmorgonen undersökte kommunens säkerhetschef, Nils Hiedland, och personal från tekniska kontoret aulan.
- Vi vet inte vad raset beror på. Vi har inte kunnat inspektera ordentligt men i dag kommer skadereglerare som ska utreda orsaken, berättar Nils Hiedland.
Vasaskolan byggdes 1878 men aulan tillkom troligen mellan 1912 till 1914. Nils Hiedland vet inte att innertaket underhållits sedan dess.
- Raset kan bero på att det blivit spänningar i virket i kylan.
Snarast möjligt kommer saneringen att påbörjas och resterna av innertaket att rivas ner.
- Byggnaden har ett visst kulturhistoriskt värde så länsantikvarien måste ge råd när aulan byggs upp igen. Vi hoppas vara klara till skolavslutningen.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons