Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öldrickande + idrott = sant?

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Öltält vid Gavlerinken? Blir planerna på ett öltält verklighet kommer 800 personer kunna följa hockeymatcherna via storbildsskärm, i ombonad miljö med golvvärme, medan de avnjuter en öl.

GÄVLE
Ett nytt öltält på Gavlerinkens kortsida kan rymma 800 personer som följer matchen på någon av de två storbildsskärmarna.

Annons
Idrottsrörelsen lämnar idealen i kölvattnet, tar alkoholen i båten och seglar vidare mot ökat publiksnitt?
- Jag förstår resonemanget. Men folk vill ha annat också - och det måste vi bjuda på, säger Wille Löfqvist, vd för det Brynäsägda restaurangbolaget på Gavlerinken.

18-årsgräns
Ansökan om en tillbyggnad, preliminärt bestående av två tältdukar med isolering emellan, på östra kortsidan av Gavlerinken bereds nu av tjänstemännen på kommunens tillståndsenhet. Enligt ansökan kommer tillbyggnaden ha en yta på 570 kvadratmeter, eller ungefär ett halvt öltält på Rådhustorget under Cityfesten.
Beroende på hur många sittplatser det blir kan så många som 800 personer följa matchen via storbildsskärm, i ombonad miljö med golvvärme, medan de avnjuter en öl. Idrottsfolket hoppas att socialnämnden ska sätta 18 år som åldersgräns.

"Hör inte ihop"
Förslaget möts av både öppen och dold kritik. Idrotten är mer förknippad med fostran av ungdomar än med öl framför storbildsskärm.
- Alkohol och idrott hör inte ihop. Det är absurt med en idrottsförening som tjänar pengar på alkohol. Det strider mot allt vi tänkte oss att använda folkrörelserna till, säger Sven Persson, alkoholexpert på landstingets avdelning för samhällsmedicin, där man kartlägger det ökade alkoholintagets inverkan på folkhälsan.
Ingemar Waern, s, är ordförande i socialnämnden vars uppgift det blir att den 29 oktober godkänna Brynäsplanerna.
- Säger jag att idrott och alkohol inte hör ihop får jag stryk i länsrätten. Jag tycker vad jag tycker. Men som ordförande måste jag se fler sidor, säger Waern.
Gefle Dagblad talade i går med Torsten Ahlén, chef på tillståndsenheten. Då framkom inga uppgifter som tyder på att planerna skulle få nej i nämnden.

Ekonomiskt viktigt
Tidigast en månad efter beslutet ska man via två entréer från själva ishallen kunna gå in på den nya puben, som även kommer att servera mat.
- Jag förstår att vissa reagerar negativt. Men alla hallar som byggs har det här. Det gäller att lära sig leva med alkohol, säger Wille Löfqvist, och jämför hockey med teater.
- Varför ska du dricka vin när du går på teater? Man vill ha annat också - och det måste vi bjuda på. Sedan gäller det att sköta det under ordnade former.
- Det är ganska viktigt för ekonomin, tillstår Wille Löfqvist.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons