Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olja eller avfall i bergrummen?

Blir det olja i stället för avfall i bergrummen på Norrlandet även i fortsättningen?
Nu har också Gävle Lagerhus sökt miljötillstånd – för fortsatt oljelager.

Annons

I förra veckan höll miljödomstolens huvudförhandling i Gävle för att avgöra om Ragn-Sells Avfallsbehandling AB ska få använda bergrummen på Norrlandet som avfallsförvar.

Nu har miljödomstolen fått ytterligare en begäran om verksamhet i samma bergrum.

Det är Gävle Lagerhus, ett dotterbolag till Gävle Hamn, som begär tillstånd för att lagra olja och fotogen i bergrummen.

Gävle Lagerhus söker tillstånd för att lagra och hantera upp till 2 250 000 kubikmeter petroleumprodukter om året i de nio bergrummen, som ligger cirka 500 meter norr om Gävle hamn.

Man begär också tillstånd för att sänka grundvattennivån i bergrummen med upp till 38 meter. Genom att sänka vattennivån får man ett tryck in mot bergrummen som gör att oljan inte läcker ut.

Det är ingen ny verksamhet som Gävle Lagerhus söker tillstånd för. Bolaget hyr redan i dag ut bergrummen till olika oljebolag, men det nuvarande tillståndet går ut i december i år.

Under förhandlingen i miljödomstolen i förra veckan påpekade företrädarna för Ragn-Sells att inget hindrar att man använder några bergrum som oljelager samtidigt som man pumpar in avfall i andra bergrum.

I Gävle Lagerhus ansökan finns dock ingen antydan om att man inte räknar med att använda alla bergrummen så länge det finns efterfrågan på oljelager.

Tre av bergrummen ägs av Vattenfall, men de övriga ägs av Gävle Lagerhus. Därmed har bolaget full beslutanderätt över vad bergrummen ska användas till, förutsatt att man får miljötillståndet.

Mer läsning

Annons