Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljerusch inför skattehöjningen

GÄVLEJust nu är det oljeruschens glada dagar i Fredriksskans liksom säkert i alla andra oljehamnar i landet. "Alla" ska fylla på sina oljetankar före årsskiftet. Detta för att spara skattehöjningen på 486 kronor per kubikmeter eldningsolja.

Annons
- Man kan lugnt säga att det är högtryck just nu. Det beror på skattehöjningen. Egentligen borde skattehöjningar på eldningsolja läggas på sommaren när inte efterfrågan är så stor.
Det säger Jan Östlund, försäljningsansvarig för det privata oljebolaget Dalviks Kvarn som numera också svarar för en stor del av Statoils leveranser av eldningsolja i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna.

6 900 kronor
Om fredagens oljepris står sig kommer eldningsoljan att kosta omkring 6 900 kronor per kubikmeter från årsskiftet.
Östlund konstaterar att noteringen är All time high i Sverige. Detta trots att oljepriset i sig inte är speciellt högt just nu. Tidigare högsta pris har stannat runt 6 500 kronor.
Eldningsoljan kostar 2 870 kronor i dagsläget. Resten är skatter. I går var dagspriset 6 420 kronor.
Staten höjde skatten på eldningsolja även inför år 2002. Då var det åtskilliga oljekunder som misslyckades att få olja i sina tankar före årsskiftet.
- Trots att skattehöjningen var 500 kronor visade det sig att många av dem som fick oljan levererad först in på det nya året tjänade 34 kronor per kubikmeter. Orsaken var att råoljepriset gick ner rejält under andra veckan i januari. Så lär det knappast bli den här gången, säger Östlund.
Oron i världen och speciellt det krig som USA väntas starta i Irak talar för att råoljepriset kommer att gå upp.
Statoil hade den 6 december som sista dag för att garantera leverans av eldningsolja på den här sidan årsskiftet.
- Sedan dess har det kommit in ytterligare över 300 beställningar. Vi levererar så många vi hinner men alla kommer inte att få oljan i år, säger Östlund.
Det finns alltid oljekunder som har dålig framförhållning. Vissa reagerar inte förrän elementen kallnar...
Några sådana panikbeställningar har kommit in även under julen. När GD besökte oljehamnen sent på fredagen kom en sådant samtal från en kund i Dalarna. Östlund lyckades fixa även den kundens dilemma.
- Ibland händer det att kunder kommer hit och hämtar en dunk olja för att hålla pannan igång till dess vi hinner fylla på tanken, säger han.
Åkerierna som levererar eldningsolja kör ofta sina fordon i treskift inför årsskiftet. Dalviks Kvarns två egna ekipage går nu dygnets alla timmar.
- Vi har kört ut en del även under julen medan Statoils fordon i varje fall stått de röda dagarna, berättar Östlund.
Vi träffar enbilsåkaren Stig Andersson från Söderhamn när han fyller på tankarna för en ny leverans till hemkommunen.
- Normalt går bilen i tvåskift men nu kör vi i treskift. Alla vill ha oljan före årsskiftet. Vi hinner inte ens tvätta bilen mellan varven, säger han.

Mer läsning

Annons