Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ollén siktar högt

GÄVLEKungariket Bhutan i Himalaya var det första landet som tecknade ett kontrakt på ArcCadastre. Nu fortsätter lanseringen av Lantmäteriets nya programvara för hantering av digital kart- och fastighetsinformation.

Annons
Ett program som ska ersätta det system som i dag används inom hela lantmäteriorganisationen.
I går var det offentlig invigning och generaldirektören Joakim Ollén visade stor optimism om programmets framtidsutsikter.
- Vi vill ta en tätposition i världen och har kompetensen för det, menade han.
Sedan 1999 har projektledaren Karin Persson från Lantmäteriets konsultbolag Metria lett arbetet med att ta fram det nya programmet i tätt samarbete med utlandsbolaget Swedesurvey och det amerikanska programvaruföretaget ESRI, som har sitt svenska kontor i Gävle.

Registerprogram
25 systemutvecklare har på plats tagit fram ArcCadastre, som ungefär betyder register för fastighetsbildning. I programmet kan man kombinera en hel mängd faktorer kring en fastighet och få en överblick vid samhällsplanering - som vatten och avlopp, vägar eller elledningar.
Genom att ha allt på en och samma databas så underlättas arbetet för lantmätare och andra intressenter, framför allt offentliga myndigheter och kommuner.
- Skogen, telekom, oljeindustrin och gruvindustrin är också intresserade, berättar Sture Pettersson från Swedesurvey.

Goda råd dyra
I Sverige kostar en licens för ArcCadastre 75 000 kronor, medan den går på det dubbla utomlands. Men det är inte försäljningen som är den stora inkomstkällan framöver. Det är snarare de rådgivande konsulttjänsterna som man kan erbjuda, när de olika ländernas fastighetssystem ska byggas upp, som ger mest betalning.
Till sin hjälp vid spridningen av programmet har Lantmäteriet det amerikanska bolaget ESRI. Deras nätverk med verksamhet i 189 länder kommer väl till pass.
GIS-marknaden, geografiska informationssystem, som Lantmäteriet i allra högsta grad är engagerad i, har stor potential att växa, enligt Joakim Ollén. 2001 omsatte branschen 5,5 miljarder dollar, varav 1,1 miljarder dollar för licensintäkter för program. Marknaden för GIS ökade med 14,3 procent under 2001.

Mer läsning

Annons