Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omärkt katt snart ett brott?

GÄVLE
Öronmärk alla Sveriges katter så att deras ägare kan identifieras.
Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag för nästa år.

Annons
- Det där vore toppen, Det borde kommit för länge sen, säger Caroline Wallin på katthemmet i Gävle.
Bakgrunden till regeringsförslaget är enligt TT att folk retar sig på lösspringande katter som tar sig in i deras trädgårdar och bajsar och krafsar sönder planteringar. Genom att märka alla katter vill man kunna tvinga ägarna att ta större ansvar för sina djur.
Även om Caroline Wallin ser helt andra problem med omärkta katter än att de krafsar i grannens rabatt tycker hon att förslaget är jättebra.
- Det skulle göra att ägarna inte kan överge katterna. Vi har hjälpt 260 katter det senaste året, och ingen av de katterna har haft öronmärkning, säger hon.
Hade katterna varit märkta hade man kunnat kontakta ägaren och ifrågasätta varför de inte tar hand om sin katt, menar Caroline Wallin.
Idén att öronmärka katter föddes när landshövdingen i Halland, Karin Starrin, föreslog att man skulle göra något åt det ökande problemet med oansvariga ägare till kamphundar. Då väcktes tanken på att även göra något åt oansvariga kattägare.
I dag finns det ungefär en miljon tamkatter i Sverige. Hur det ska gå till att märka alla dem är inte utrett.
- Det borde ske automatiskt så fort katten kommer i kontakt med en veterinär. Självklart skulle man inte komma åt alla, men man måste ju börja någon gång, säger Caroline Wallin.
Enligt Sydsvenska Dagbladet kommer kattmärkningen att finnas med i ett lagförslag under våren 2004.
MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons