Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridd chef på plats

/
  • I går flyttade Gävles nya bygg och miljöchef Elisabet Jonsson in på sitt nya tjänsterum i förvaltningshuset.

I går var första arbetsdagen för bygg- och miljöförvaltningens nya chef Elisabet Jonsson. Hon var omstridd när hon anställdes men tror att hon ska lyckas att vinna de anställdas förtroende.

Annons

Det är ödsligt i förvaltningshusets korridorer när vi kommer för att träffa bygg- och miljöförvaltningens nya chef Elisabet Jonsson. Hon har precis flyttat in på sitt nya tjänsterum och har inget emot att börja sitt nya jobb på en klämdag.

– Det är bra att kunna börja i dag och få en lite lugnare start.

Elisabet Jonsson kommer närmast från en anställning som konsult på en arkitektbyrå i Uppsala. Men hon är inget okänt ansikte på Bygg & Miljö. Så sent som i februari förra året slutade hon som planchef.

– Jag ville testa lite andra saker och se något annat, säger hon som förklaring till varför hon valde att lämna kommunen då.

Men nu är hon alltså tillbaka, ett snäpp högre upp i den kommunala hierarkin.

– Man har mer inflytande när man jobbar långsiktigt som vi gör här än när man jobbar som konsult. Det är otroligt roligt att jobba med att utveckla Gävle. De frågor vi jobbar med är viktiga för Gävleborna här och nu men också för kommande generationer, säger hon om anledningen till att hon valde att återvända.

Hon medger också att det fanns en viss lockelse i att få bli högsta chef för hela förvaltningen.

– Jag tycker att det är kul att vara chef. Det är roligt att få jobba med människor och att kunna påverka och skapa delaktighet.

Elisabet Jonsson tillträder sin tjänst i en tid då byggbranschen har det svårt på grund av lågkonjunkturen. För kommunens bygg- och miljökontor innebär det bland annat färre bygglovsansökningar.

– Vi får se till att förvaltningen använder sina resurser på bästa sätt. Vi kanske kan få mer arbetsro så att vi kan få undan en del saker som blivit liggande.

Men hon tycker också att det är viktigt att kommunen är offensiv och ser kommunen som en motor som har en viktig roll att fylla i en lågkonjunktur.

– Jag hoppas att kommunen och det offentliga satsar och ser till att bygga nu när det är förmånliga priser på byggmarknaden.

När det gäller ett av Gävles mest omtalade byggprojekt, nya Strömvallen, väljer hon att hålla en låg profil än så länge.

– Det är för tidigt för mig att säga något än, jag har inte ens läst alla handlingar. Men det är viktigt att vi får en ny arena och att den hamnar på rätt plats.

När Elisabet Jonsson skulle anställas ledde rekryteringen till en konflikt mellan kommunledningen och fackförbunden SKTF, Sveriges ingenjörer och Naturvetarna som alla förordade en annan kandidat till jobbet.

Bakgrunden var bland annat att anställda på förvaltningen såg henne som en alltför stark ledare och man oroades för att hon skulle ”köra över” de olika avdelningscheferna.

Elisabet Jonsson tycker inte att den bild som målades upp av henne som chef stämmer.

– Jag är en positiv och coachande chef som litar på mina medarbetare och vill få dem att synas. Jag är en tydlig och drivande person.

Nu vill hon titta framåt och bygga upp förtroendet hos de anställda med tiden.

Närmast väntar några veckor med många möten för att hon ska lära känna de anställda och komma in i rutinerna på sin nygamla arbetsplats.

– Jag måste lära mig mer om de olika områdena inom förvaltningen. Det är otroligt intressant med de band som finns mellan de olika verksamheterna, säger Elisabet Jonsson.

Mer läsning

Annons