Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvårdnads stora minus oroar politiker

GÄVLE
Trots att heta ämnen som omvårdnadsnämndens nedskärningar och frågan om transport av flygbränsle via Gävle hamn dök upp, så tände aldrig gårdagskvällens allmänpolitiska debatt till.

Annons
De flesta politikerna talade mest för sina egna hjärtefrågor utan att mötas i direkta debatter mot varandra.
Något som framför allt oppositionsrådet Bodil Ceballos, mp, kritiserade i sitt inledningsanförande.
Flera ledamöter tog dock upp sin oro kring det oväntat dåliga bokslutet för omvårdnad - närmare 39 miljoner kronor i förlust förra året.
Kenth Löfgren, fp, menade att s-ledningens tal om skarpa prioriteringar, i och med sparförslagen i nämnden, borde kallas skamliga prioriteringar.
Margot Lundborg, kd, påpekade att det avsätts mindre pengar till äldreomsorgen än till andra jämförbara områden. Hon förespråkade en ökad samordning med landstinget.
Björn Frankson, m, ville splittra nämnden i två delar, äldreomsorg och handikappomsorg, för att få en bättre överblick.
Marta-Lena Carlsten, mp, ville satsa mer på intraprenad och kooperativ för att få nytänkande och kostnadseffektivisering inom äldrevården.
Bodil Ceballos och Kenth Löfgren hade en egen liten debatt om eventuell transport av flygbränsle via tåg från Gävle hamn till Arlanda. Han ifrågasatte om det skulle kunna vara några risker med det, medan hon efterlyste bättre alternativ.

Mänskliga Gävle?
Debatten styrdes annars in under rubrikerna mänskliga Gävle, företagsstaden Gävle, ekologiska Gävle och kunskapens Gävle. Rubriker som förekommer i visionen för Gävle 2010.
Unge miljöpartisten Thomas Fransson såg inte så ljust på framtiden för dagens unga i Gävle. Små flickor har ätstörningar och pojkar tar steroider för att passa in i idealen. För att komma till rätta med det behövs mer personal i skolorna, bevarade fritidsgårdar och kortare arbetsdagar, tyckte han.
Lars-Göran Ståhl, s, ville att kultur- och fritidsfrågorna ska jämställas med vården, skolan och omsorgen. Något som både Michael Dahlberg, s, och Fakhroddin Fani, v, kunde hålla med om.
Lili André, kd, vill ha små barngrupper i förskolan och Jacob Johansson, fp, att det ska ställas krav på legitimation hos hemtjänstens anställda för att åldringsrånen ska minska.
Moderaternas Björn Frankson påpekade att man måste ha resurser först för att alls kunna bedriva alla de önskvärda verksamheterna.
Flera ledamöter talade om vikten av att högskolan blir universitet, att man har en ökad samverkan med näringslivet och att järnvägsförbindelserna och E 4 söderut blir bättre.
Carl-Göran Wallman, m, såg transporterna som en framtida nyckelfråga.
Strulet med förseningar och inställda tåg söderut måste upphöra.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons