Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvårdnadsaknar 28 milj

GÄVLE28 miljoner kronor behöver Omvårdnad spara för att klara budgeten nästa år. Men exakt var pengarna ska tas är inte klart.

Annons
Fyra punkter listas inför nämndens möte nästa vecka: en översyn av korttids-, växelvårds- och avlösningsplatserna, en höjning av reseavgiften till dagverksamheten, en utredning om att lägga ut kontaktpersoner och viss dagverksamhet på entreprenad och en personalöversyn. Men hur mycket varje del ska spara framgår inte, förutom de 100 000 kronor som en höjning av reseavgiften med tre kronor per resa ger.

Personalen dyrast
Ordförande Vivi-Anne Sundqvist, s, säger att personalen är den stora kostnaden för förvaltningen. De ska därför bland annat jämföra de beslutade hjälptimmarna med hur många timmar personalen jobbar och se över sjukfrånvaron och vikarierna.
- Det fordras en ordentlig genomgång, säger Vivi-Anne Sundqvist.
Samtidigt ökar behovet av hemtjänst och personliga assistenter. Det gör också vårdtyngden på de särskilda boendena och där behövs förstärkning. Vivi-Anne Sundqvist hoppas dock att Omvårdnad ska få del av de pengar som kommunstyrelsen har avsatt för personalpolitiska åtgärder.
Hur många korttids-, växelvårds- och avlösningsplatser som ska finnas och hur de ska ordnas ska förvaltningen också utreda. Bland annat handlar det om vad kommunen ska göra och vad sjukhuset ska göra.
- Vi ska hitta vad som är vårt ansvar och vad som är landstingets ansvar, säger Vivi-Anne Sundqvist. Den som behöver hjälpen ska dock inte märka någon skillnad på vården, utan det handlar om vem som ska stå för den..

En dryg miljard
Omvårdnad hade förra året en budget på drygt en miljard kronor, varav drygt 800 miljoner är kommunala anslag. Prognosen för i år visar på minus 18,8 miljoner kronor, men den är osäker på grund av brister i personalredovisningen. Oppositionen godkänner inte ekonomirapporten på grund av det dåliga underlaget.
När utredningarna blir klara kan Vivi-Anne Sundqvist inte säga. Kommer förslagen att spara 28 miljoner kronor?
- De måste göra det. Det betyder också vardagsrationaliseringar.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons