Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvårdnadsnämnden får kritik

GÄVLE
Omvårdnadsnämnden får revisorskritik för sitt sätt att besluta att minska personalen med 100 årsarbetare och spara 30 miljoner kronor.

Annons
Trots att det är den största besparingen finns inget separat beslut. Någon konsekvensbeskrivning har inte gjorts.

Inte bra
Inte heller har nämnden fått eller bett om att få veta hur det går. Något som inte känns bra säger Vivi-Anne Sundqvist, s, ordförande i nämnden.
I december i fjol beslöt nämnden att spara 25 miljoner kronor på personalkostnaderna i år för att komma tillrätta med underskottet. I våras höjdes besparingen till 30 miljoner kronor. Samtidigt ökar vårdtyngden på särskilda boenden och fler behöver hemtjänst.
- Det är en punkt som inte utfallit något alls, säger Vivi-Anne Sundqvist.

Behovet ökar
Omvårdnads chef Karin Lidén säger att förutom stängningarna på Bomhusgården och Sätrahemmet har antalet årsarbetare minskat med tio inom särskilt boende samtidigt som behovet har ökat med några fler inom hemtjänsten. Ingen har sagts upp utan det handlar om färre vikarier.
Omvårdnad får också revisorskritik för att inte ha redovisat hur mycket besparingarna ger i år, bara vad de ger under ett helt år.
- Hade vi haft en annan tidsplan hade vi kunnat precisera, säger Vivi-Anne Sundqvist.
På nästa möte ska nämnden svara revisorerna. På onsdagens möte svarade den däremot på kommunstyrelsens granskning. Utredningen föreslår att Omvårdnad organiserar om och gör handläggarenheten, där biståndsbesluten fattas, självständig. Men nämnden skjuter det på framtiden.

Under våren
- Vi behöver jobba med att få stopp på kostnadsutvecklingen, säger Vivi-Anne Sundqvist.
Först under våren tror Karin Lidén att en omorganisation kan börja diskuteras.
Genomgången av verksamheten och möjliga besparingar fortsätter.
En tanke är att de anställda ska bli mer delaktiga i och få ett större ansvar för budgeten där de jobbar. Karin Lidén säger att de letar efter en modell som gör det möjligt.
- Når vi dit så vore det en oerhörd framgång under 2004, säger Vivi-Anne Sundqvist.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons