Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omväxling och pengar lockar

/
  • Foto: LARS WIGERT Inhyrd. Kjeld Knuthsen hoppar in som stafettläkare en eller två veckor om året vid sidan om sin tjänst inom ett annat landsting.

GÄVLE
Kjeld Knuthsen är stafettläkare på Andersbergs hälsocentral.
Han har tagit en veckas kompledighet från arbetet i Västernorrlands landsting för att åka hit och tjäna lite extra pengar.

Annons
- Jag ser det som ett sätt att komma hit till Gävle, jag jobbade här på hälsocentralen i Valbo förut. Och givetvis finns det ekonomiska motiv, säger Kjeld Knuthsen.

Moraliska betänkligheter
Han vill inte säga hur mycket han tjänar, men konstaterar att det rör sig om minst 50 procent mer än hans vanliga lön.
Och visst har han moraliska betänkligheter mot att vara stafettläkare.
- Ja, naturligtvis kan man tycka att man utnyttjar landstinget, så är det. Det är ingen bra verksamhet, men det är bättre än ingen! Jag kan göra en viss nytta och själv få en viss nytta av det, resonerar han.
Kjeld Knuthsen var den sista läkaren som lämnade Valbo Hälsocentral under krisåret 2001. Stämningen där var en av de bidragande orsakerna till att han valde att flytta norrut.
- Det var inte bra där. Jag satt ensam med tre stafettläkare, säger han.
Nu är han själv tillbaka i Gävle som just stafettläkare, och tycker att det är en skön omväxling.
- I mitt hemmalandsting möter jag mest åldringar, här är det en lite mer blandad befolkning. Och så har man inte det totala ansvaret, det känns personligt mindre tyngande, säger han.
Kjeld Knuthsen hoppar in som stafettläkare en eller två veckor om året vid sidan om sin tjänst inom ett annat landsting. Enligt landstingsrådet Ann-Margret Knapp är han därmed en ganska genomsnittlig stafettläkare.
Men själv ser han det inte så.
- Det finns ju de som livnär sig på detta. De som precis gjort AT-tjänst och vill få ordentlig ersättning en period i livet innan de slår sig till ro, säger han.

30 000 i veckan
Kjeld Knuthsen kan tänka sig ett lönetak för stafettläkare.
De fantasisummor det ibland handlar om i dag tycker han gör för stor skada för landstingens ekonomi.
- Jag kan tänka mig ett tak på 25 000-30 000 i veckan. Men inför man ett sånt tak måste alla landsting vara överens, annars är det meningslöst, menar han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons