Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operation namnbyte

/
  • Foto: Arkivbild Namnbyte. Sandviken och länssjukhus försvinner ur namnet. Gävle sjukhus ska länssjukhuset heta.

GÄVLE
Gävle sjukhus kan komma att återinföras som det officiella namnet på det som i dag heter Länssjukhuset Gävle-Sandviken.

Annons
- Begreppet länssjukhus har ingen relevans längre och bör tas bort, tycker Anders Tollmar, informationschef på landstinget i Gävleborg.

Ny struktur, nya namn
Han arbetar just nu med att se över den flora av namn på vårdinrättningar och förvaltningar som finns inom landstinget i Gävleborg. Det finns skäl att göra ändringar, tycker han, bland annat mot bakgrund av att sjukvårdsorganisationen håller på att förändras som en följd av fjolårets strukturbeslut.
De två kvarvarande akutsjukhusen i Gävle och Hudiksvall bör kort och gott heta Gävle sjukhus och Hudiksvalls sjukhus, tycker Anders Tollmar.
För Gävles del skulle det innebära en återgång till det namn sjukhuset hade fram till i slutet av 1980-talet. Då ändrades namnet till Länssjukhuset för att markera sjukhusets länsledade roll och status som centralsjukhus. Efter sjukhussammanslagningen på 1990-talet lades ortsnamnet Sandviken till.
Att ta bort beteckningen länssjukhus kan ses som en degradering av sjukhusets status. Men så ska det inte uppfattas, menar Anders Tollmar. Begreppet länssjukhus har tappat sin forna betydelse och säger inte allmänheten så mycket, anser han.

Länssjukhus lockar inte
- Ur rekryteringssynpunkt finns heller ingen fördel med att använda beteckningen länssjukhus. Man lockar inte till sig fler läkare genom att kalla sig länssjukhus, anser Anders Tollmar.
Även "rättviseskäl" väger in. Enligt den sjukvårdsstruktur som ska gälla framöver i Gävleborg ska det bedrivas länsspeciell vård både i Gävle och Hudiksvall. Att bara Gävle sjukhus ska få kalla sig länssjukhus blir då fel, enligt Anders Tollmar.

Sandviken otympligt
Det är även naturligt att Sandviken plockas bort ur sjukhusnamnet, tycker han. Visserligen bedriver sjukhuset i Gävle fortfarande viss verksamhet i Sandviken. Men att ha orten med i namnet är för otympligt.
Att byta namn på sjukhusen kommer att kosta pengar för landstinget.
- Man kan naturligtvis fråga sig om det är nödvändigt. Men om det gör att folk bättre förstår sjukvårdsstrukturen i länet är det ändå motiverat.
När beslut fattas om de nya sjukhusnamnen är oklart.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons