Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operationsstopp och besöksförbud

GÄVLE
Magsjukeläget är fortsatt besvärligt vid länssjukhuset i Gävle. På grund av smittan har de flesta planerade operationer tills vidare måst ställas in.

Annons
- Vi har helt enkelt inga sängar att lägga patienterna i, säger chefläkare Lars Pettersson.
Den så kallade vinterkräksjukan slog till mot länssjukhuset med full kraft i förra veckan. Smittan tog sig in på flera avdelningar och patienter och personal insjuknade.
En av de första åtgärderna blev att införa besöksförbud. Lite senare beslutades om en kraftig neddragning av operationsverksamheten.
Tills vidare ställs de flesta planerade operationer in. Däremot är det fortfarande verksamhet vid den dagkirurgiska enheten i Sandviken.
För närvarande är två ortopedavdelningar, två medicinavdelningar, en canceravdelning och intagningsavdelningen drabbade av Caliciviruset. Intagningsstopp råder på dessa avdelningar.
Situationen förvärras av att vinterkräksjukan även härjar på sjukhusen i Uppsala, Falun, Bollnäs och Hudiksvall. Det finns inget närliggande sjukhus som kan ta emot patienter.
- Jag har själv ringt runt och försökt hitta en vårdplats åt en hudpatient. Till slut fick jag napp i Örebro, berättar Lars Pettersson.

Dagliga möten
Hur situationen kommer att utvecklas den kommande veckan vet ingen i dag.
- Vi har dagliga möten där vi tar ställning till vilka åtgärder som behöver vidtas, säger Lars Pettersson.
Influensan är på ingång till länet och det är oroande, menar han.
- Om magsjukan inte hinner klinga av innan influensan kommer kan det bli riktigt besvärligt.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons