Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet för domstolsflytt nästa år

/
  • Arkivbild: NICK BLACKMON Flyttar? Domstolarnas tioåriga hyreskontrakt går ut nästa år och är uppsagt. Några konkreta flyttplaner finns inte i dagsläget, men domstolarna vill hålla öppet för att kunna titta på andra lokalalternativ men även att omförhandla hyresvillkor med den nuvarande hyresvärden.

GÄVLEDen tunga trafiken på Fältskärsleden är ett problem som måste lösas för att göra Alderholmen till ett attraktivt bostadsområde.

Annons
Det anser Gävle tings- rätt som nu lämnat sitt yttrande angående kommunens planer för magasinen på Alderholmen.
Samtidigt lyfts frågetecken runt domstolarnas vara eller icke vara i Domstolshuset.
Det tioåriga hyresavtalet med hyresvärden Boetten AB går ut nästa år och är uppsagt.
- Vi vill bara upplysa kommunen att det inte är självklart att domstolarna kommer att vara i Domstolshuset för all framtid, säger lagman Karl-Axel Bladh.
Några konkreta flyttplaner finns inte i dagsläget menar han.
Däremot vill domstolarna hålla öppet för att kunna titta på andra lokalalternativ men även att omförhandla hyresvillkor med den nuvarande hyresvärden.
Det som talar för att en flytt kan komma att bli nödvändig är den planerade sammanslagningen av tingsrätterna i Gävle och Sandviken med kansli i Gävle.
Frågan ligger hos regeringen. Om det går i lås så innebär det fler anställda och fler domstolsförhandlingar i Domstolshuset.
- Det är inte givet att alla får plats, menar Karl-Axel Bladh.
Dessutom skulle en sammanslagning ställa krav på fler parkeringsplatser. Därför vore det olyckligt om parkeringsytan minskar.
I yttrandet till kommunen är tingsrätten också negativ till förslaget om att en ny tillfartsväg till öster ska ske via Drottninggatan samt med en ny väg med bro öster om Domstolshuset.
Tingsrätten anser det vara olyckligt eftersom Domstolshuset då helt kommer att omgärdas av trafikleder.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons