Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill ge mer till vården

GÄVLEMer pengar till sjukvården och stopp för införandet av förkortad arbetstid för småbarnsföräldrar.Det är två huvudingredienser i den gemensamma alternativbudget som oppositionspartierna i landstinget lägger fram.

Annons
Bakom förslaget, som redovisades vid en presskonferens i går, står centern, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna. Även sjukvårdspartiet, som ännu inte tagit plats i styrelsen, kommer att sluta upp när frågan senare behandlas i landstingsfullmäktige.
Oppositionen anser att det är omöjligt att genomföra så stora besparingar i sjukvården som majoritetspartierna vill. Oppositionspartierna vill tillföra sjukvården 140 miljoner kronor mer än vad s, v och mp anser nödvändigt.

Inte så bråttom
- Visst behöver sjukvården anpassa sina kostnader. Men det är inte alls så bråttom som majoritetspartierna hävdar. Vi vill ha en långsammare förändringstakt, säger oppositionsrådet Inger Källgren, m.
Att spara 230 miljoner kronor på ett år är helt orealistiskt, menar hon. Sjukvårdsbehovet kommer att vara lika stort som tidigare.
- När vårdpersonalen får klart för sig att de ska utföra lika mycket arbete som tidigare men med 230 miljoner kronor mindre kommer det att bli reaktioner, spår Inger Källgren.
Oppositionen finansierar de ökade sjukvårdsutgifterna genom att använda en del av det överskott som landstingsledningen vill sätta av. Resultatet minskas med 107 miljoner och budgetmarginalen krymps med 20 miljoner.
Att detta försvagar budgeten vill partierna inte hålla med om.

60 miljoner
- Vi budgeterar för ett resultat på 60 miljoner kronor och det är fullt tillräckligt för att nå det vinstmål som landstinget har, menar oppositionsrådet Stefan Jonäng, c.
Oppositionen säger nej till införandet av förkortad arbetsdag för landstingsanställda småbarnsföräldrar. Reformen kostar 40 miljoner kronor och de pengarna vill partierna lägga på personalfrämjande åtgärder som minskar sjukskrivningarna. Partierna säger också nej till en utvidgad politikerorganisation och anser sig därmed kunna spara fem miljoner.
Socialdemokraterna hade skickat ut en "spion" i form av sin politiske sekreterare till oppositionens presskonferens.
Resultatet blev ett pressmeddelande där finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, i hårda ordalag sågar oppositionsalternativet.
- Det här liknar ingenting. Det närmaste jag kommer att tänka på är en fullständig intellektuell härdsmälta. Pinsamt, säger hon i pressmeddelandet.
Enligt Liljegrääs har oppositionen byggt sitt förslag på besparingar som majoriteten vill genomföra men som oppositionen avvisar.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons