Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill ta krafttag

/
  • Arkivbild. Kräver utvärdering. Kenth Lövgren, fp, tycker att det är dags att på allvar ta itu med problemen inom Omvårdnad.

GÄVLE
Varken personalhanteringen eller den ekonomiska styrningen fungerar inom omvårdnadsförvaltningen.
Kanske bör hela ledningen bytas ut?

Annons
Det menar folkpartiets oppositionsråd Kenth Lövgren som tycker att man måste våga ta itu med problemen på allvar. Kommunen har inte råd att låta ekonomin skena i den viktiga nämnden, som har en miljardbudget.

Kräver svar
Inför dagens möte med kommunstyrelsen, om hur man ska vända de dåliga prognoserna i ekonomin, har de sex oppositionspartierna enats om att kräva en grundlig utvärdering av Omvårdnad Gävle.
De vill ha svar på om det är rätt organisation, styrning och ledning av förvaltningen.
De vill veta vad som görs för att minska den höga sjukfrånvaron på 12,2 procent.
De vill veta vad en delning i en äldre- och en omsorgsförvaltning skulle innebära.
Svaren vill oppositionen ha från rådsberedningen till kommunstyrelsen senast den 21 augusti.
Kenth Lövgren kan även tänka sig att lägga ut mer verksamhet inom äldreomsorgen på entreprenad. Men det är inte något man kan få med sig vänsterpartiet på.
- Både uppdelningen och eventuella entreprenader är detaljer. Framför allt måste man få kontroll över utgifterna och förbättra personalens situation så att sjukskrivningarna minskar, tycker han.
Som GD tidigare berättat gick omvårdnadsnämnden back 38,6 miljoner kronor förra året. Men senast i november pekade prognoserna på 19 miljoner i minus.
Orsakerna till den stora missbedömningen hänvisades till att det nya personaldatasystemet inte visat rätt uppgifter om semesterlöneskulden, ett ökat behov av hemtjänst och personal på särskilda boenden.

Eget förslag från m

Det ser inte vidare ljust ut i år heller. Prognosen i mars visade på ett underskott på 44 miljoner i år.
För att undvika det har ekonomichefen Ingemar Westin och flera andra tjänstemän gett förslag på att man ska skära ner på verksamheten med 15 miljoner i år. Detta som en del av det ambitiösa sparpaketet på totalt 155 miljoner kronor för 2003 som kommunstyrelsen ska ta ställning till idag.
I det paketet ingår anställningsstopp, kraftigt nedskurna bidrag till nämnderna, krav på sänkta sjukskrivningstal och utförsäljning av både lokaler och kärnverksamheter.
Som GD berättat så har vänsterpartiet lämnat in ett eget förslag om hur man ska komma åt ohälsan. Bland annat genom att ge personalen mer inflytande över sina jobb i kommunen, erbjuda fler hälsofrämjande insatser och införa den så kallade 3-3-metoden.
Moderaterna har nu också lämnat in ett eget förslag om att gå längre för att sälja kommunala bostäder, lokaler och bolag. Dessutom vill man lägga ut en hel del verksamheter inom skolan, omsorgen och inom den tekniska sektorn på entreprenad.
Partistödet bör minskas, liksom kostnaderna för kommunens information och för medborgarkontoret.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons