Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionens taktik misslyckades

GÄVLEOppositionen lyckades inte stoppa det s-märkta budgetförslaget i kommunstyrelsen.

Annons
Socialdemokraterna tog hem segern - trots att de inte fick stöd från något annat parti.
De lyckades endast tack vare moderaternas agerande.
När m inte ställde upp på de övriga partiernas bordläggningskrav föll taktiken.
- Här ser man tydligt vissa närmanden från båda sidor, både från socialdemokraterna och moderaterna. Det kommer vi nog att se i fortsättningen också, kommenterade kommunalrådet Ulla Andersson, v, efter mötet.
S-ledningen fick i går stark kritik för sitt sätt att presentera partiets budgetförslag samma dag som det skulle hanteras i kommunstyrelsen.
Dels menar övriga partier att de inte haft tillgång till samma sifferunderlag som s-ledningen, dels är det omöjligt att syna ett förslag som ingen sett i förväg.
Miljöpartiet kallar det för "uppseendeväckande i sin form och arrogans".
Kommunalrådet Mats Ågren, s, tillbakavisade kritiken i går förmiddag. Förslagen till grundkalkyler blev kända i våras, dessa har samtliga partier haft tillgång till.
Mats Ågren menar att alla partier haft samma förutsättningar.
Det stora stöd han hoppades på för det s-märkta förslaget uteblev dock.

Egen budget
Vänsterpartiet, i likhet med moderaterna, presenterade i stället en egen budget. V föreslår ingen skattehöjning, däremot vill partiet höja de så kallade kvinnolönerna. Riktade satsningar på flickors fritidsaktiviteter finns också med. Men det finns också många likheter med s-förslaget.
- Det är klart eftersom de tagit många av våra förslag, till exempel den goda arbetsplatsen, heltid/deltid och ett hem för bostadslösa. Det är ju våra initiativ, säger Ulla Andersson.
Vänsterpartiets förslag ställdes i går mot moderaternas där det senare vann.
Moderaternas budget förlorade i sin tur när det ställdes mot s-förslaget.
Oppositionsrådet Björn Frankson, m, menar att det inte fanns någon anledning att yrka på bordläggning. Trots att partiet på så sätt "hjälpte" s.
- Vi pratade om det i gruppen i förväg. Men vi såg ingen anledning att göra det. Möjligen skulle det vara för att knäppa socialdemokraterna på näsan, säger han.
Skattesatsen var politikerna i vilket fall tvingade att ta beslut om. Budgeten ska nu behandlas i kommunfullmäktige den 25 november, ytterligare en prövning för s-ledningen.

MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons