Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oreda hos många knallar

/
  • Foto: ANDREAS BARDELL Information. Knallen Eva-Lotta Mattsson har inte angett sitt telefonnummer på skylten i sitt marknadsstånd. Kommunens konsumentvägledare Kristina Fält upplyser henne om vad lagen säger. Eva-Lotta Mattsson hade annars väsentligt bättre ordning på prismärkning och information än de flesta andra knallarna på Cityfesten.

GÄVLE/Cityfesten- Man ska inte ha något försäljningstillstånd om man inte kan följa de stadgar som finns.

Annons
Kommunens konsumentvägledare Kristina Fält är besviken på knallarna på årets Cityfest.

Enligt lagen om tillfällig försäljning ska varje näringsidkare ha tydliga skyltar i sina stånd som talar om vem som säljer, hur man kommer i kontakt med dem och var de hör hemma.
En granskning av knallarna längs Esplanaden i går gav ett nedslående resultat.
Omkring hälften hade ingen prismärkning på sina varor. Ännu fler saknade skylt som upplyser kunderna om vem de handlar av.

-Det beklagliga är att de ofta har skylten någonstans när man frågar. De slarvar bara. Skylten ska sitta så att man inte behöver leta efter den, säger Kristina Fält.

Skylten ska finnas för att kunden ska kunna nå knallen i efterhand. Till exempel om man vill reklamera en vara eller kanske köpa en till av samma sort. Det gäller samma villkor för en knalle som för en butik. Konsumentköplagen gäller.

-Det här är bedrövligt, här kan ingen klaga sen de här har rest härifrån, säger Kristina Fält och pekar på ett stånd som säljer peruanska tröjor.

Här finns inte en enda prislapp, och ingen skylt överhuvudtaget. Försäljaren visar sig varken tala svenska eller engelska, men nickar ändå ivrigt när Kristina Fält förklarar tillståndskraven för honom på båda språken.
När hon gått lutar han sig tillbaka på stolen igen. Det verkar inte som om han tänker bry sig speciellt om lagen om tillfällig försäljning.

-Det finns ju en påföljd, men det är inte jag som bedriver tillsyn. Jag kan bara påtala att det finns uppenbara brister, säger Kristina Fält.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons