Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro bland hyresgästerna i Sätra

/
  • Per Jonsson trivs bra i området och hoppas att han kan bo kvar även om husen byter ägare.– Det är bra strövområden för hundarna och nära till centrum och kommunikationer.
  • Gunnar Lindeberg är ordförande för Hyresgästföreningen i området. Han är oroad för att underhållet kan bli sämre om en ny ägare tar över.– Det finns inget av de privata hyresbolagen i Gävle som har ett underhållsavtal om regelbundet underhåll som Gavlegårdarna har. I stället är det bara de hyresgäster som gapar och skriker mest som får någonting åtgärdat, säger han.
  • De lägenheter som Gavlegårdarna nu planerar att sälja ligger på Ulvsätersvägen 14, 16, 18 och 20 samt Norrbågen 21, 23, 25, 27 och 29. Totalt handlar det om 239 lägenheter i Sätra.

Många av de som bor på Ulvsätersvägen och Norrbågen i Sätra är oroliga efter beskedet att Gavlegårdarna vill sälja hyreshusen de bor i. De är också upprörda över bristen på information.
De flesta hyresgäster i de hus som ska säljas fick en rejäl hyreshöjning i år och det spekuleras nu om att Gavlegårdarna höjt hyrorna extra mycket för att öka husens marknadsvärde.

Annons

De hyresgäster på Ulvsätersvägen och Norrbågen som GD träffade i går förmiddag sa alla att de fick reda på försäljningsplanerna genom rapporteringen i media.

– De har gått över våra huvuden totalt och inte frågat oss över huvud taget, säger Marianne Geerhold, som bott i området i tio år.

Hon är liksom många andra hyresgäster vi träffar orolig för att en ny ägare ska vilja ombilda hyresrätterna till bostadsrätter.

– Då kommer de flesta att flytta härifrån. Det är inte många av de som bor här som skulle ha råd att köpa sin lägenhet, säger Per Jonsson, som trivs bra i området men påpekar att det finns en del som skulle behöva rustas.

Behovet av upprustning är något som de flesta vi träffar återkommer till. De oroas över att en ny hyresvärd ska komma att låta husen förfalla.

– Det finns inget av de privata hyresbolagen i Gävle som har ett underhållsavtal om regelbundet underhåll som Gavlegårdarna har. I stället är det bara de hyresgäster som gapar och skriker mest som får någonting åtgärdat, säger Gunnar Lindeberg, ordförande för Hyresgästföreningen i området.

Han berättar att de flesta av hyresgästerna i området fick sina hyror höjda med maximala 5,95 procent i år. Något han kopplar samman med den planerade försäljningen.

– Vi har fått maxhöjning i två år nu. Jag tror att det beror på att de vill kunna visa upp bättre lönsamhet för nya ägare, säger Gunnar Lindeberg.

Men det är något som Gavlegårdarnas vd Jan Hugg bestämt tillbakavisar.

– Hyrorna är satta enligt det poängvärderingssystem vi har och som vi är helt överens med Hyresgästföreningen om, säger Jan Hugg.

Han vill också lugna de hyresgäster som är oroade över att deras lägenheter ska ombildas till bostadsrätter.

– Den frågan äger hyresgästerna själva. Enligt lagen kan det bara bli en ombildning om minst två tredjedelar av hyresgästerna vill det, säger Jan Hugg.

Någon information till hyresgästerna angående försäljningen kommer inte att komma just nu, och Gavlegårdarnas ledning har inga planer på att informera förrän det finns ett konkret förslag till försäljning. När det kan bli återstår att se.

Enligt Jan Hugg är det en lång process kvar innan en köpare kan presenteras.

– Det är inte en fråga om budgivning där högst bud vinner. Utan vi vill lyssna med intressenterna vad de vill göra med fastigheterna. Långsiktighet är väldigt viktigt för oss men givetvis är priset också en viktig faktor, säger han.

Mer läsning

Annons