Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro och frustration på Radiocentrum

Ericssons nedläggningsbeslut kom som en chock för Radiocentrum Gävle.

Osäkerheten inför framtiden har lett till frustration och oro.

– Det är olyckligt att personalen kommit i kläm, säger föreståndaren Niclas Björsell.

Annons

När Radiocentrum bildades för fyra år sedan spelade Ericsson en central roll. Idén var att skapa en samlingspunkt för högskolans och näringslivets kompetens inom radio- och mätteknik.

Sedan dess har flera forskningsprojekt dragit igång samtidigt som Radiocentrum på kort tid blivit högskolans främsta producent av vetenskapliga publikationer.

Beskedet om Ericssons nedläggning fick marken att gunga. Den tidigare föreståndaren Claes Beckman valde att lämna sin post till förmån för KTH i Stockholm och för de 15 forskare och lärare som är knutna till Radiocentrum tycktes framtiden oviss.

Arbetsmiljön har försämrats och personalen mår dåligt, skrev de i ett brev adresserat till tre chefer inom högskolan för några veckor sedan.

Frustration, oro och motivationsproblem togs som exempel.

– Vi har varit för dåliga på att informera och de har känt en osäkerhet om vad som ska hända. Att verksamheten ska fortsätta har varit klart hela tiden, men vi har inte kunnat tala om hur, säger den nya föreståndaren Niclas Björsell.

Sedan brevet nådde honom har personalgruppen kallats till informationsmöten. Men fortfarande återstår en del pusselbitar:

* Radiocentrums högteknologiska laboratorium i Ericsson-huset måste flytta. Planen är att placera en del av utrustningen i Teknikparken och resten i lokaler på högskolans campus, men ännu är ingenting klart.

* Förutom forskningsprojekten med en rad företag ska radiocentrum samverka med näringslivet genom att ordna kongresser och seminarier. Vid årsskiftet löpte den externa finansieringen till den delen av verksamheten ut.

– Vi söker nya finansiärer och under tiden får vi stöd från högskolan. Trots en del osäkerhetsfaktorer fotsätter vi att satsa framåt och forskningsprojekten fortsätter precis som vanligt, säger Niclas Björsell.

Mer läsning

Annons