Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öronsjukvården skrotas i Gävle

GÄVLE Gävle förlorar öronsjukvården och Sandviken dagkirurgin.
Det blir två av konsekvenserna om slutförslaget från landstingets specialistvårdsutredning genomförs.

Annons
Utredningen, som går under namnet Dela-fördela, har haft som huvudsyfte att se över fördelningen av sjukvård mellan sjukhusen i Gävle och Hudiksvall.
Till det har kommit ett uppdrag att ta fram besparingar på 75 miljoner kronor.
När slutrapporten presenterades i går visade det sig dock att utredarna - trots påtryckningar från politiskt håll - haft svårt att hitta några stora möjligheter till centralisering.

Politiskt beslut finns om att länet ska ha två kompletta akutsjukhus och det kräver att det finns ett visst vårdutbud på bägge ställen, menar utredarna. Dessutom är sjukhusvården i Gävleborg redan jämförelsevis hårt åtstramad.
Utredarna har i alla fall skakat fram några konkreta sparobjekt. Ett är öron-, näs- och halssjukvården. Utredarna vill koncentrera den slutna delen av den verksamheten till Hudiksvall och därmed spara tre miljoner kronor.
Det betyder att den gästrikepatient som behöver genomgå en större operation i örat, näsan eller halsen måste åka till Hudiksvall.
Detta gäller även i akuta situationer, till exempel vid olyckor.
Att koncentrationen sker till Hudiksvall beror på att sjukhuset där måste stärkas för att kunna överleva.
- Ett av våra uppdrag har varit att stablisera sjukhusstrukturen, säger Carl-Åke Elmersjö, delprojektledare i utredningen.
Inom professionen finns inget helhjärtat stöd bakom den här idén.
- Jag är överraskad över att de går fram med ett sådant här försalag. Men innan jag ger några kommenterar vill jag läsa utredningsrapporten, säger Lars-Göran Holtby, verksamhetschef vid öron-, näs- och halskliniken i Gävle.

I övrigt föreslås att delar av den länsspeciella vården samordnas med kliniker i andra län. Länsövergripande kliniker kan bli aktuella. Infektionssjukvården i Gävle kan komma att tappa sina egna vårdplatser och bli en del av länssjukhusets medicinområde.
Närsjukhusens verksamhet bör begränsas, tycker utredarna. Specialistmottagningarna kan dras in.

För Sandvikens del föreslås också en stängning av dagkirurgin. Denna verksamhet kan flyttas till Gävle, något som ska spara sju miljoner kronor.
Totalt har utredningen tagit fram besparingar på nästan 160 miljoner kronor.
Bara en mindre del av detta gäller dock omfördelning av verksamhet.
I summan ingår bland annat redan fattade sparbeslut och tänkta förändringar när det gäller läkarjourer, lokalanvändning och läkemedelsförskrivning.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons