Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortopeden och långvården

/
  • Om långvården fick mer personal så skulle kanske inte de gamla falla och bryta benen och ortopeden skulle hinna med övriga patienter.

Annons

Min mamma är dement och glömmer att hon blir yr och faller med upprepade benbrott som följd. Sedan slutet på september har hon brutit båda lårbenen, axeln och bäckenet trots att hon bor på ett äldreboende sedan 18 november och har golvlarm.

Brotten sker när hon kliver upp ur sängen och behöver gå på toa, men eftersom två personal har cirka 30–50 boende att se till nattetid (på mammas boende på fyra våningsplan) kan dom omöjligt hinna i tid.

Nu ligger mamma på ortopeden igen, det är rena långvården med många gamla som skriker ut sin smärta var gång dom tas upp ur sängen.

Läser i GD att ortopeden har en kostnad på 12,6 miljoner kronor för 572 patienter som fått vård utomläns.

Om äldrevården hade fler händer i sina boende så kanske ortopedens platser räckte till. Pengabrist kan det ju inte vara i Gävle kommun i alla fall för då kan man ju inte bygga om Stortorget och dessutom lägga 19 miljoner extra utöver beräknad kostnad, det skulle ju också gå att få fram 100 miljoner till kulturhuvudstadsåret.

Kanske ska det finnas ett särskilt boende för dessa gamla som ideligen bryter sina sköra kroppar, det finns för gamla med avvikande beteende.

Det kanske är dags att se över fördelningen av skattemedlen i kommunen så att dom förvaltningar som handhar ekonomin inom skola och omsorg får en större bit av kakan. Mona Vestlund

Mer läsning

Annons