Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortopeder varnar för flytt

GÄVLEDen planerade flyttningen av operationer till Bollnäs kan få allvarliga konsekvenser för verksamheten vid sjukhusen i Gävle och Hudiksvall. Det hävdar sjukhusens ortopedläkare i ett brev till ansvariga politiker i landstinget.

Annons
- Vi kommer att få göra stora nedskärningar för att finansiera den nya Bollnäsenheten, säger Kent Sundgren, ortopedläkare vid länssjukhuset i Gävle.
En ny enhet för planerad kirurgi är på väg att byggas upp vid Bollnäs sjukhus. Verksamheten ska vara en ersättning för den nu nedlagda akutkirurgin.

1 500 operationer
Meningen är att 1 400-1 500 operationer per år inom kirurgi, ortopedi och gynekologi ska göras i Bollnäs.
Enligt Kent Sundgren var ortopedläkarna i Gävle och Hudiksvall inledningsvis positiva till den här idén. De trodde att den skulle leda till en minskning av operationsköerna.
- Som det presenterades för oss skulle enheten finansieras via de besparingar som gick att göra genom nedläggningen av akutverksamheten i Bollnäs. Det tyckte vi lät bra, säger han.
Men i dag står det klart att det är sjukhusen i Gävle och Hudiksvall som ska bekosta enheten. 52 miljoner kronor ska tas från operationsverksamheten vid de sjukhusen och flyttas till Bollnäs.
- Vi fick läsa om det i tidningen och blev totalt överrumplade. Vi har det tufft som vi har det, ska vi nu också dräneras på så här stora resurser blir det än värre, säger Kent Sundgren.

Problem för utbildning
För ortopedkliniken i Gävle, som är länsledande inom vissa ortopediska ingrepp, försämras utvecklingsmöjligheterna om operationsvolymerna minskas, menar han. Det blir till exempel svårt att klara utbildningen av nya läkare när en stor del av rutinoperationerna flyttas till Bollnäs.
Det blir också svårt att erbjuda patienterna en kontinuitet i vården när de olika momenten i behandlingen - utredning, operation, uppföljning - delas upp mellan olika sjukhus.
Någon varaktig satsning på att korta operationsköerna kommer Bollnäsenheten inte att bidra till, tror ortopedläkarna.
- Nej, ska vi dra ned lika mycket här som man satsar i Bollnäs blir det ju bara ett nollsummespel.
Finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, konstaterar att det uppstått en dragkamp mellan professionen vid länets sjukhus kring operationsverksamheten. På den ena sidan står läkarna i Gävle och Hudiksvall, på den andra läkarna i Bollnäs.

Borde acceptera beslut
- Alla slåss för sitt och det är kanske vad man kunde förvänta sig. Ändå hade jag hoppats att man inom professionen kunde acceptera det beslut vi fattat och inse att det krävs solidaritet mellan länsdelarna för att hela länet ska kunna leva, säger hon.
För att den nya operationsenheten i Bollnäs ska bli bärkraftig måste den ha en viss omfattning på verksamheten, betonar Ingrid Liljegrääs. Om ortopedläkarna i Gävle och Hudiksvall trott att deras kliniker skulle få stå kvar helt orörda "måste de ha sovit under hela utredningstiden".
- Det var klart från början att alla enheter skulle beröras. Syftet med hela strukturöversynen var ju att ta ett helhetsgrepp över sjukvården i länet.


Björn
Hanerus
026-15 96 34 bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons