Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oslättfors Dramatörer bjöd på skrattfest

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Livat. Pensionatets värdinna Greta (Stina Pettersson) med majorskan Lilly (Berith Åkerlund), som har fått sanningsserum av Svea (Marie Edefors) och lever upp.

OSLÄTTFORS
Årets folklustspel, Pensionat Spikdammen, med Oslättfors Dramatörer blev en formidabel succé. Rolig och med en situationskomik där de duktiga amatörerna gav sitt bästa. Handlingen rör sig mycket om kärleksaffärer och det ger utrymme för hur dråpliga förvecklingar som helst.

Annons
Gunnar Nylén i rollen som den snåle pensionatsägaren, Ludvig Ekekrans, får besök av en gammal flamma, Svea, spelad av Marie Edefors.
Här finns även husets friare Gusten (Per Holmberg), som ska äkta Ludvigs dotter Anna (Jenny Prim). Men eftersom Ludvig är ovetande om friaren Gusten så gör Svea honom till sin son som hon fått efter en kärleksnatt med Ludvig för över 20 år sedan. Pensionatsvärdinnan Greta, som spelas av Stina Pettersson, har också ett hemligt förflutet som författare till porrnoveller under pseudonymen Lotta Love. Så dyker förläggaren Erling Slemsten upp och strax har alla hemligheter för varandra.
En törstig pensionerad major, Herkules Knäfvelborre (Stig Hedman) och hans hustru Lilly (Berith Åkerlund) finns även med i spelet liksom några gäster på pensionatet.
Även om handlingen är lite banal så ligger den ändå på ett plan som roar oss besökare och de duktiga amatörerna gör sina roller på ett utmärkt sätt. Lite premiärnervositet kunde vi känna och ett par småmissar, men inget som störde.
Folklustspelen med Oslättfors Dramatörer, som i år spelar för elfte gången, har sin trogna publik. Ett par som inte gärna missar något är Erling Krushberg och Elly Forsstedt som tycker att årets spel var en fullträff.
- Det här är äkta gammal buskis och årets spel är bland de gladaste de spelat, säger Erling Krushberg.
Hela föreställningen börjar egentligen en halvtimme före spelet då Sievert Schönning på dragspel och Bengt Öhrn, trummor, underhåller och flera av aktörerna sjunger visor.
För manus och idé står Anders Bryvald och Sievert Schönning men Dramatörerna har bearbetat och skrivit till en del. För regin står Hasse Bergkvist.
Åtta föreställningar återstår innan avslutningen nästa helg och Oslättfors är verkligen väl värt ett besök för den som gillar buskis och vill få ett par timmars skratt.
Kom bara ihåg att vara ute i god tid för att hinna njuta av den trevliga inledningen där Peter Skoglunds framförande av sången "Mitt sommarlov" är värt ett extra omnämnande.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons