Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako lägger ner i Forsbacka

115 personer varslas om uppsägning när Ovako lägger ner i Forsbacka och minskar produktionen i Hofors.
– Vi är naturligtvis oroade över de effekter som detta kommer att medföra för de samhällen som vi är verksamma i. Vi kommer att stötta våra medarbetare till att hitta nya jobb i möjligaste mån, säger Ovakos koncernchef Tom Erixon.
Totalt berörs 300 anställda inom Ovakokoncernen och på tisdagsmorgonen informerades personalen på alla berörda orter.

Annons

LÄS MER: Ovakochefen i GD-intervju: Det fanns inga alternativ

Enligt de uppgifter som Ovako släppt på tisdagsmorgonen ska företaget spara cirka 400 miljoner kronor i ett program som ska löpa fram till 2017.

Det omfattar följande förändringar:

* Stänga produktions- och distributionsenheten i Forsbacka och flytta tillverkningsvolymerna till andra Ovako-enheter. Nedläggningen planeras vara klar under 2016.

* Gå från fyra till tre skift i stål- och valsverket i Hofors, med start den 1 december. Som tidigare kommunicerats kommer en övergång till 3-skift i rörverket i Hofors ske under fjärde kvartalet 2015.

* Stänga valsverket i Hällefors och flytta produktionsvolymerna till andra Ovako-enheter. Nedläggningen planeras vara klar sommaren 2017.

* Stänga distributionscentret i Turenki och konsolidera Ovakos distribution i Finland till den nyligen förvärvade anläggningen i Tammerfors. Nedläggningen planeras vara klar under 2016.

LÄS MER: Anställda fick beskedet under morgonmötet

I Hofors varslas 50 personer om uppsägning och i Forsbacka samtliga 65 anställda. Därutöver får cirka 20 visstidsanställda i Hofors sluta om några veckor.

– Vi är naturligtvis oroade över de effekter som detta kommer att medföra för de samhällen som vi är verksamma i. Vi kommer att stötta våra medarbetare till att hitta nya jobb i möjligaste mån, säger Ovakos koncernchef Tom Erixon i pressmeddelandet.

Totalt i Ovakokoncernen berörs 300 anställda.

LÄS MER: Facket: "Drastisk åtgärd"

Kostnaden för omstruktureringsprogrammet väntas bli cirka 90 miljoner kronor.

– Vi verkar på en marknad som under de kommande tre åren förväntas ha låg tillväxt. Den europeiska produktionskapaciteten för komponentstål är anpassad efter 2007 års marknadstopp, vilket också återspeglas hos Ovako i form av överkapacitet. På lång sikt är det här en ohållbar situation. Vi har därför beslutat att agera nu i syfte att minska kostnaderna och skapa framtida uthållighet, säger Tom Erixon.

LÄS MER: Forsbackaborna oroliga för bygdens framtid: "Jag blir chockad"

Mer läsning