Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagade – fick rätt till studiestöd

På grund av en bilolycka kunde en ung Gävlebo aldrig avsluta gymnasiet. När han senare ansökte om studiemedel för att läsa spanska i Barcelona fick han avslag.

Annons

CSN ville inte göra undantag från kravet på den grundläggande behörigheten. När Gävlebon fick beskedet att Centrala studiestödsnämnden (CSN) inte beviljade han ansökan om studiestöd överklagade han hos Överklagandenämnden för studiestöd (ÖKS). Han medgav att han inte hade grundläggande behörighet men skolan i Barcelona hade redan antagit honom utan några krav.

Som ung krockade Gävlebon med en bil när han körde moped. Han ådrog sig bland annat en blödning i hjärnan. Han tvingades lära sig läsa och skriva på nytt. Efter ett tag tappade han all motivation och hoppade av gymnasiet. När han 2006 flyttade till Barcelona fick han jobb på ett dataföretag men kände att han behövde lära sig spanska.

Han åkte hem till Sverige men bestämde sig för att flytta tillbaka då han inte kände sig hemma här. Det var då han ansökte om studiestöd och när CSN avslog hans ansökan överklagade han. Nu har Gävlebon fått rätt. ÖKS beslutade att mannens eventuella brist på tillräckliga kunskaper i svenska saknar betydelse för studierna i spanska.

Rebecca Wictor

Mer läsning

Annons