Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överskott på 212 miljoner

/
  • Kommunledningen valde att presentera årets resultat på Polhemsskolan. Skolans tekniska utbildningar ska få en ny ingång och byggas om för 75 miljoner kronor under 2009.– Att hantera en lågkonjunktur är lite som när man får sladd på bilen, man kan inte bara bromsa utan man måste gasa också, säger Agne Lindberg, finanschef på Gävle kommun.
  • Carina Blank, S, kommunstyrelsens ordförande ser positivt på framtiden trots dystra tider.

Trots lågkonjunkturen så redovisar Gävle kommun ett överskott på 212 miljoner kronor för 2008.
Men kommunledningen räknar med att de sämre tiderna kommer att märkas i kommunens ekonomi under 2009.

Annons

Resultatet på 212 miljoner kronor för kommunens nämnder och bolag var ungefär 35 miljoner kronor bättre än budgeterat.

Jämfört med 2007 är det dock en försämring. Då var resultatet 260,8 miljoner kronor.

– Vi ser inte effekterna av lågkonjunkturen ännu. Det har lagts varsel men det tar en tid innan varslen träder i kraft och vi ser vad det kommer att betyda för Gävle, säger Carina Blank, S, kommunstyrelsens ordförande.

Alla stora kommunala nämnder utom barn- och ungdomsnämnden och socialnämnden har uppnått ett plusresultat för 2008.

Carina Blank säger att hon hoppas att även dessa nämnder ska gå plus under 2009 tack vare de besparingsplaner som just nu genomförs.

Anmärkningsvärt är att omvårdnadsnämnden redovisar ett plusresultat på hela 22,1 miljoner kronor. Ett resultat som beror på att ett antal planerade gruppboenden har blivit försenade och att dessa pengar därför finns kvar oanvända.

Bland de kommunala bolagen är det Gävle Energi som står för den största vinsten, hela 114,8 miljoner kronor. Det är en förbättring med 22 miljoner kronor jämfört med året innan. En viktig orsak till detta är ett nytt avtal med Korsnäs om leverans av hetvatten.

Även det kommunala fastighetsbolaget Gavlefastigheter redovisar en kraftig vinstökning med 22 miljoner jämfört med 2007. Vinsten kommer främst från fastighetsförsäljningar.

Gavlegårdarna har i stället minskat sin vinst från 30,9 miljoner 2007 till 14,6 miljoner 2008. Minskningen beror till stor del på att Gavlegårdarna tvingats skriva ner värdet på Bomhus centrum, Andersbergs centrum och Majgården som alla har vakanta lokaler.

Överskottet i den kommunala budgeten gör att kommunen klarar av att finansiera de investeringar som väntar under 2009. Det handlar bland annat om ombyggnationen av Stortorget och stora renoveringar av Polhemsskolan och Stora Sätraskolan.

– Att hantera en lågkonjunktur är lite som när man får sladd på bilen, man kan inte bara bromsa utan man måste gasa också, säger Agne Lindberg, finanschef på Gävle kommun.

Det mesta tyder på att siffrorna inte kommer att vara lika positiva när 2009 ska summeras.

– Prognoserna för skatteintäkterna har skrivits ner, säger Anders Larsson, budgetchef på Gävle kommun.

Trots detta så ser kommunledningen ändå positivt på framtiden för Gävle. Resultatet på 212 miljoner kronor ses som en stabil grund för att möta tuffare tider.

– Vi går in i den här perioden med ett väldigt fint resultat. Ska man kunna jobba långsiktigt så är det viktigt att ha ett bra resultat på sista raden för att kunna göra de investeringar som behövs, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons