Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övertid på grund av strejk

GÄVLE
Kommunals hittills tre veckor långa blockad mot nyanställningar börjar nu märkas av inom äldreomsorgen.

Annons
På avdelningen Lugnet vid äldreboendet Sofia Magdalena har Riitta Juntunen och Lotta Axner fått jobba övertid för att täcka upp för sjuka arbetskamrater när man inte kan ta in vikarier.
Lotta Axner får till exempel gå in extra i helgen. Hade hon tackat nej hade arbetsgivarna bara kunnat beordra ut henne eller någon annan. Skötseln av de tio boende måste göras, annars klarar de sig inte.

Tar på krafterna
Visst tar det på krafterna att jobba extra men det har inte varit så farligt än. Kanske blir det påfrestande om konflikten pågår en längre tid, funderar de.
Men det finns andra avdelningar som har det värre och för att stötta varandra går man emellan och hjälper till när det finns några luckor. En självklarhet, tycker de.
Vetskapen om att det blir mycket jobbigare för kollegorna gör att de inte gärna sjukskriver sig fast de är krassliga.
- Man stannar inte hemma i första taget. Men det är ju en ekonomisk fråga också eftersom man förlorar så mycket på karensdagen, förklarar Riitta Juntunen.
Hon är själv platsombud för Kommunal och stöder helhjärtat den konflikt som pågår. Lönerna har varit för låga för länge och kan man komma till rätta med det så är allt extrajobb nu helt okej.
- Det är ju tur att man tycker om sitt jobb. Att det är bra arbetskompisar och arbetsledning, säger Riitta Juntunen, som jobbat inom äldreomsorgen i mer än tjugo år.
Hon och Lotta Axner tycker egentligen mest synd om alla de timvikarier som inte får jobba. Några går i skolan och behöver verkligen extrainkomsterna. Men förhoppningsvis når man snart en lösning på konflikten så att allt går tillbaka till vardagen.
Men med högre löner förstås.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons