Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överviktiga barn ofta mobbade

GÄVLE
Sex av tio feta barn blir mobbade i skolan.

Annons
Det visar en undersökning gjord av barnsjuksköterskan Susann Regber i Göteborg.
- Där måste skolan gripa in. Att bli mobbad varje dag i skolan i den period i livet då man ska forma sin identitet, det är klart att det får konsekvenser, säger hon.

"Skyll dig själv"
Susann Regber ingår i rundabarn-teamet vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, där man kartlägger överviktiga barns hälsa, livssituation och livsstil.
Hon medger att problemet med mobbning av feta barn är otroligt komplicerat. Det är lätt att barnen skuldbelägger sig själva.
- Det ligger i problemets natur. Det finns ett "skyll dig själv"-tänkande när det gäller övervikt. Men man ska aldrig behöva bli behandlad nedvärderande, det får man ingen styrka av. Mobbning kan aldrig accepteras, säger Susann Regber.
Hon får medhåll av Marita Jäderberg, förstaskolsköterska i Gävle. Hon tycker att man redan i tidig ålder ska prata med barnen om både mobbning och övervikt.
- Man ska redan i sexårsverksamheten göra klart för barnen att det finns olika sätt att se ut på, säger hon.
Att vissa barn är lite knubbigare är helt naturligt.
Men samtidigt måste skolan reagera om ett barn blir kraftigt överviktigt.
- Man måste titta på om det beror på fel kostvanor eller om det är sjukligt. Där gäller det att ha en dialog med föräldrarna också, säger hon.

Hanterar inte mobbning
Det är skolhälsovården som får den första kontakten med överviktiga barn. Alla barn undersöks årligen, och man kontrollerar deras längd i förhållande till deras vikt. Ser man tendenser på ökande fetma diskuteras frågan med barnens föräldrar. I allvarliga fall blir barnen sända till primärvården.
Men där hanterar man sjukdomen fetma. Inte mobbning.
- Det där är något som skolan är skyldig att göra. Varje skola ska ha en mobbningsplan, säger Gunilla Kördel Engberg, barnhälsovårdsöverläkare i primärvården Gästrikland.
Hon efterlyser mer kunskap kring fetma, både bland barn och vuxna. Kunskap förebygger mobbning. Det är inte Kalles fel att han blir mobbad för sin övervikt, det är mobbarna som har fel.
- Det är kanske så att naturen har gett Kalle ett arv som gör det lättare för honom att bli fet. Och att det är samhället det är fel på. Fetma är egentligen en genetiskt bra egenskap om man ser till historien, säger Gunilla Kördel Engberg.

Fem gånger fler
Hon vet inte hur många barn i Gästrikland som är feta, men räknar med att det ser likadant ut som i övriga landet. Enligt Susann Regbers undersökning är 18 procent av 10-åringarna i Göteborg överviktiga, tre procent av dem är feta.
Enligt henne har de feta barnen blivit fem gånger fler de senaste 15 åren.
MAAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons