Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övningskrig på Alderholmen

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖMStridsberedda. Soldater med AK4:or och kulspruta i ställning på Stortorget.

GÄVLE
Hundratals helglediga gävlebor följde övningskriget på Alderholmen på lördagen. Knappast någon som befann sig utomhus inom någon kilometers avstånd kan ha undgått den intensiva skottlossningen från automatkarbiner och kulsprutor. Då och då kom ännu kraftigare smällare när granatgevär avlossades.

Annons
Slutstriden utkämpades i ett jättelikt magasin längst ute på Alderholmen. Skjutandet inomhus lät extra mycket. Många av åskådarna hade klokt nog proppar i öronen. Några hade till och med tagit på sig hörselkåpor.

Nytt insatsförband
Det var hemvärnets första stora övning sedan det nya insatsförbandet i Gävleborg bildades för ungefär ett år sedan.
- Vi har klarat uppgiften väl, ansåg överstelöjtnant Håkan Nordfors, chef för Gävleborgsgruppen när den ungefär fyra timmar långa övningen var avblåst.
Man brukar säga gubbar om hemvärnsmän. Det gäller inte längre, åtminstone inte i de fyra insatsplutonerna i länet.
- Medelåldern på deltagarna ligger någonstans mellan 25 och 30 år, säger Nordfors.

Frivilliga
Insatsplutonerna består av frivilliga som lovar ägna 60 timmar av sin tid till hemvärnet varje år, tre gånger mer än den normala tjänstgöringstiden.
Ungefär 200 personer deltog i stadskriget. 40 av dem var "fi" som bestod av hemvärnsfolk från Upplandsgruppen. Därutöver ställe ett stort antal ungdomar i FBU, försvarets befälsutbildning, upp som civila, flyktingar och skadade.
Dessutom var tre poliser i hjälm och automatvapen med i aktionen där det gällde att frita gisslan inne i byggnaden där slutstriden utkämpades.

Samverkan
- Samverkan med polisen beror på att det fanns såväl motståndare som flyktingar och terrorister inne i magasinet. Vi sorterade civila från militärer. De civila fick polisen ta hand om, berättar Nordfors.
Det var kaotiskt inne i magasinet innan skjutandet och sorteringen av människorna i byggnaden var avklarad. Arbetet försvårades av att det fanns en tredje grupp personer där, personer som hörde till motståndarsidan men som hade civila kläder. Utan uniform eller kännetecken betecknas en soldat som terrorist.

Inga klagomål
Ännu en god stund efter eld upphör hade övningsledningen inte fått några som helst klagomål över skottlossning eller andra störningar som följd av att man krigade mitt i stan. Men det hinner säkert komma än.
Stadskriget är bara en av övningarna för hemvärnsstyrkan den här helgen. Man startade i fredags eftermiddag med inbrytningsövningar i Forsbacka. I går kväll fortsatte man med att inta skyddsobjekt i Fredriksskans och Jordåsen.

Mer läsning

Annons