Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-vakter hittar aldrig ägarna

GÄVLEGävles flitigaste felparkerare äger enligt bilregistret 20 bilar.

Annons
- Den information vi har är att han är så kallad målvakt. Han tar 200 kronor kontant för att registrera andras bilar i sitt namn, säger Stefan Erixon, parkeringsvakt i Gävle.
Han känner igen många namn på GD:s lista över notoriska felparkerare, och konstaterar att de kostar samhället mycket pengar varje år.
Problemet är att parkeringsvakterna aldrig får tag på bilägarna.
- När vi hittar en felparkerad bil som stått länge skickar vi en uppmaning till ägaren att flytta den. Den kommer nästan alltid tillbaka med "adressat avflyttad". Då bogserar vi bort bilarna till vår uppställningsplats. Där ska de lösa ut sina bilar mot bärgningskostnad plus uppställningskostnad -1 500 - 2 000 kronor per bil -men de hämtar aldrig ut dem. Det innebär att vi får köra bilarna till skroten, säger Stefan Erixon.
Bara obetalda parkeringsböter kostar kommunen över en halv miljon kronor om året. Sedan tillkommer bärgning och skrotning för ytterligare 50 000-100 000 kronor varje år.
Enligt Stefan Erixon utmärker sig personerna som har många parkeringsböter även mycket negativt i trafiken.
-De ställer sig på handikapplatser, på övergångställen. Inte sällan väldigt trafikfarligt. De bryr sig inte om de får böter, det är väl ändå ingen av dem som har någon utmätningsbar inkomst, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons