Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På 30 minuter ska Gävle övertyga juryn

/

På tisdag nästa vecka gäller det för personerna bakom kulturhuvudstadsåret att hålla sina huvuden kalla. Då ska de nämligen träffa juryn och försöka övertyga dem att Gävle är en kulturstad att räkna med. Motståndarna kommer från Lund, Umeå och Uppsala.

Annons

– Det är väl lite som en semifinal och vi känner oss redo för uppgiften, säger Anna-Karin Ferm som är projektledare för Gävles ansökan.

Men till skillnad från en riktig semifinal är det inte alls klart hur många som kommer att åka. Reglerna är så pass märkliga att en vinnare kan komma att utses på en gång, om det visar sig att det bara finns ett rimligt alternativ.

– Vårt program är bra och jag tror att vi kommer att gå vidare. Men om vi ska lyckas kan vi inte bara upprepa det vi skrivit i ansökan. Det som står där känner juryn redan till.

– Vi måste få fram att vi verkligen vill och kan arrangera ett kulturhuvudstadsår.

Anna-Karin Ferm passar också på att ge en känga till Lund vars ansökan hon tycker är en konsultprodukt. Hon tror också att Gävle kan ha en fördel mot de redan etablerade kulturstäderna Lund och Uppsala, genom att Gävle som stad verkligen behöver kulturen.

– När juryn valde slovakiska Kosice till kulturhuvudstad 2013 så gick den internationella delen av juryn helt på tvärs mot den inhemska. De såg mer till att Kosice kunde ha användning av året. Så det känns skönt att gamla meriter inte är allt, säger Anna-Karin Ferm.

I tävlingen på tisdag får Gävle bara 30 minuter på sig att bevisa sin förträfflighet. För att lyckas har de valt att fokusera.

– Att vi lyckas visa att det finns en bra organisation är A och O. Det och att vi lyckas få fram att vi verkligen brinner för det här. Då kan det gå vägen.

Mer läsning

Annons