Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På bussturné för ett EMU-ja

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Eget initiativ. Uppsalabon Jonas Dahlgren försöker övertyga gävleborna om ett ja till EMU.

GÄVLE
Han har tagit tjänstledigt från jobbet som bussförare i Uppsala fram till folkomröstningen den 14 september. Nu lever han snålt på sina besparingar och åker gratis buss genom Norrland för att predika förtjänster med ett svenskt EMU-medlemskap.

Annons
Den här veckan satsar Jonas Dahlgren på Gävletrakten för att prata EMU med folk på torgen och genom dörrknackning.
- Folk kan tycka att man är lite tokig. Men man får ta det. Alla mina arbetskamrater och kompisar ska rösta nej. Men då blir jag bara sugen att jobba mer.
Målet är att prata med 10 000 EU-skeptiska norrlänningar. Men han ger sig själv låga chanser att övertyga dem och vända opinionen.
- Även om folk inte blir ja-anhängare så hoppas jag få till en debatt i alla fall. Om det blir ett nej i folkomröstningen så vill jag i alla fall kunna känna att jag gjorde mitt bästa, säger han.
Jonas Dahlgren erkänner att han är medlem i moderaterna. Det är lika bra att göra det så att det inte kommer fram på något annat sätt. Men han säger sig inte vara aktiv som folkvald i kommunen eller liknande och han reser runt som EMU-entusiast utan sedvanligt stöd från partiet eller Svenskt näringsliv (fd SAF).
- Jag söker inte upp mina partikamrater på de orter jag kommer. Det här är en gräsrotskampanj och jag pratar med fotfolket. Annars tycker de att man mest vänder sig mot etablissemanget, menar han.
Sedan januari har han turnerat runt och oftast mött folk som är skeptiska mot EU överhuvudtaget. Särskilt i Jämtland som han nyss lämnade. Men han tycker ändå att det har varit bra respons och folk har ställt mycket frågor. Han hoppas att han har satt något frö som kan ge en ja-röst.
Hans främsta argument för en EMU-anslutning är att handeln underlättas mellan EU-länderna, svenska ekonomin blir stabilare, det svenska inflytandet ökar i EU och att pensionerna får ett säkrare värde i euro än i krona.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons