Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Hilleborg är trivseln hög

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Trivs. Ingrid Rosell tycker om att kunna se ut över snö och blå himmel från sin lägenhet. Sonen Göran har också bara gott att säga om Hilleborg.

HILLE- Man kommer hem när man kommer hit, man kommer inte till jobbet, säger Anette Norberg.Hon jobbar på Eken, en av fem avdelningar på Hilleborg och sitter tillsammans med arbetskamrater och gamla i det pyntade köket.

Annons
De vill berätta att det inte bara är utsliten personal, stress och bortglömda boende inom äldreomsorgen.
Harald Röhstö tog den erbjudna platsen på Hilleborg för fem år sedan med tanken att byta till stan.
- Men när jag kom fick jag så trevligt rum och det är bra personal och sen tänkte jag inte mer på stan.

Nära till naturen
Göran Rosell, vars mamma Ingrid flyttade in i juni, har också bara gott att säga om Hilleborg, trevliga och fräscha lokaler och trevlig personal. Han pekar på fördelen med markplan och närheten till natur och får medhåll runt bordet.
- Jag trivs jättebra, säger Ingrid Rosell själv.
Men hon saknar sin rymliga lägenhet på Söder och att kunna kila ner på stan berättar hon.
Medelåldern är hög på Hilleborg, runt 88 år, tror Anne Hedqvist som är verksamhetschef. När hon kom för två och ett halvt år sedan var hon full av idéer om vad de skulle göra, men insåg att det var hennes egna behov som styrde, inte de gamlas.
Nu försöker de se till vars och ens behov. För någon kanske det är att komma upp, medan den som vill kan gå på bingo och dans varje vecka.

Har hänt mycket
Annika Persson, som jobbat på Hilleborg i sju år, tycker att det har hänt mycket under den tiden. I början var det mest att städa och fylla på förråd, men nu försöker de sitta och prata eller fika så mycket de hinner. Anne Hedqvist försöker också införa att personal och boende äter ihop, men det är inte alltid det hinns med.
Harald Röhstö, den runt bordet som bott där längst, har däremot inte märkt någon skillnad.
Även om de inte hinner det de tänkt alla dagar känner sig varken Anette Norberg eller Annika Persson otillräckliga utan nöjda när de går hem.
- Men på helger är det dåligt med personal så då är det lite slitigt, säger Annika Persson.
- Är man sjuk så går man gärna hit och jobbar ändå, säger Anette Norberg som inte vill lämna arbetskamraterna i sticket.
Hon tycker att man måste prata med sin chef om arbetssituationen är sådan att man inte känner sig nöjd när man går hem.
Margareta Jonsson som ska jobba kväll kommer in i köket och har som vanligt med sig kvällstidningen till Harald Röhstö. En stund senare kommer Annie Wallbergs dotter Ing-Marie Svensson in i köket där kaffet nu är urdrucket.
- När man blir gammal är det så här man skulle vilja ha det, säger hon.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons