Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter förbjudna dofter

/
  • Foto: LARS WIGERT Övning. Inget knark i puckeln. Hos kamelerna i Furuvik hittade inte Molly någon narkotika. Hundföraren heter Lars Ekström.

FURUVIK
Narkotikahunden Molly letade knark bland apor, ormar och barn i Furuviksparken i går.
Men det fanns ingen misstanke om brott.

Annons
- Det är unikt. Vi har aldrig tränat i en sådan här miljö tidigare, säger instruktören Lars Söderström från Uppsalapolisen.
Sju hundar med fem hundförare från Uppsala, Stockholms och Jönköpings län är på träningsläger i Norduppland den här veckan. Sedan 1997 träffas de en gång om året. Måndag och tisdag övade de på Älvkarleby bildemontering och vid kraftstationen och i går besökte de alltså Furuvik.
- Det är viktigt att hundarna får träna i nya miljöer, de har bra terrängminne. Och det är bra för oss också, säger hundföraren Lars Ekström från Uppsala.

Nos för droger
Hundarna, sex Springer spaniel och en Labrador, är dresserade att hitta droger som amfetamin, kokain, heroin och hasch. Andra vanliga preparat är ecstasy och rohypnol, men det kan de inte spåra - inte än, berättar Lars Ekström.
Innan övningen börjar placerar instruktörerna ut tussar med doftämnen från olika slags narkotika.
Lars Ekström distinkta klapp på Mollys bröst är signalen. Genast är Springer spanieln i gång i chimpansernas tillhåll i huset Regnskogen. Frenetiskt söker hon, hela tiden med svansen viftandes i vädret. Efter en liten stund stannar hunden, krafsar ett par gånger med med ena tassen, sätter sig och börjar skälla. Molly har klarat sin uppgift trots alla distraherande nya dofter.
- Det är viktigt att få träna bland djur. Ofta stöter vi på både katter och hundar, ibland även grisar och höns, säger instruktören Lars Söderström.
Lars Ekström och Molly har hängt ihop i närmare sex år.
För några månader sedan upptäckte Molly närmare fyra kilo amfetamin i bagageluckan på en bil, berättar han.
Föraren stoppades för trafikbrott, men det slutade med grovt narkotikabrott och åtta års fängelse.
Molly kommer från en fin familj.
- Brorsan Arrak är kollega i Uppsala och syrran Siri är tulltjänsteman på Arlanda, säger Lars Ekström med ett leende.
Hela veckan ut fortsätter polisens träningsläger i Norduppland. I dag finns inget liknande samarbete med polisen i Gävleborg, de har nämligen inte haft några narkotikahundar. Men länshundbefälet i Uppsala, Roger Zetterberg, ser gärna ett samarbete i framtiden.

JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons