Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Solängsskolan kan man plugga idrott och musik

/
  • Eleverna på Solängsskolan får möjlighet att välja inriktning inför högstadiet. Sjätteklassarna Nils Ahlgren, Mikaela Engwall och Åsa Ahlman funderar på hur de ska välja. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Extra mycket musik eller idrott på schemat - kan det vara något?
Det hoppas Solängsskolan i Gävle och startar två profilklasser med just de inriktningarna nästa termin.

Annons
Allt fler grundskolor väljer att profilera sig på ett eller annat vis. Det kan handla om en särskild pedagogik i undervisningen eller extra mycket data på schemat.
Nu väljer även Solängsskolan i Gävle att haka på och startar två klasser i årskurs 7 nästa termin med musik och idrott som profilämnen.
- Vi tror att de här två inriktningarna passar oss. Vi har kompetensen inom skolan och behöver inte rekrytera personal, säger Bo Egenbrand, rektor på Solängsskolan.

Tanken är att musikklassen ska jobba mycket med körsång och vissa instrument medan idrottsklassen har fotboll och friidrott som sina två inriktningar.
- Vi kommer att jobba med Kulturskolan och Gefle IF men det innebär inte att man måste vara med i de föreningarna för att få gå i klasserna, säger Bo Egenbrand.
Eleverna som går i profilklasserna kommer att ha 180 minuter musik eller idrott i veckan på schemat. För att få ihop den tiden kommer de barnen inte att få något Elevens val.
- Sedan norpar vi tiominuterssnuttar här och där från andra ämnen. Det kommer inte att bli längre skoldagar.

Nils Ahlgren, Åsa Ahlman och Mikaela Engwall går i 6 A på Solängsskolan och har möjlighet att söka till de första profilklasserna nästa termin.
Alla tre tycker att det är bra att skolan satsar på något nytt.
- Många elever har ett specialintresse och vill pyssla med det i skolan också som en extra guldkant, säger Nils Ahlgren.
Själv spelar han hockey på fritiden och hade hellre sett att idrottsklassen hade fått den inriktningen. Mikaela Engwall däremot är friidrottare och säger att profilklassen är lockande. Men hon vet ändå inte om hon kommer att söka eftersom hennes kompisar inte har några planer på det.
- Jag håller på med friidrott men vill hellre träffa kompisarna, säger hon.

Klasskompisen Åsa Ahlman är mer intresserad av musikklassen men vill även hon gärna få med sig en kamrat.
- Det är svårt att välja, säger hon.
Även barn som inte går på Solängsskolan har möjlighet att anmäla sitt intresse. Redan idag har ett tiotal elever från andra skolor ansökt om en plats.
- Men närhetsprincipen gäller. Så ett barn från ett annat område än Solängsskolans kan aldrig knuffa undan en elev som går här, säger Bo Egenbrand.
Den sista januari går ansökningstiden ut och ännu så länge finns det platser kvar.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons