Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkeringsbolagen backar lite

De parkeringschefer i Gävle som GD talat med vittnar om delvis mildare bedömningar vid felparkeringar vintertid.

Annons

Men att det var snö och att Stefan Blomquist bil bara stod med ett par hjul utanför anvisat område är inte argument som fungerar menar Stefan Erixon som är parkeringschef på Gävle kommun.

Han försvarar parkeringsvakternas beslut.

– Det blir ju ännu svårare att ploga om man ska göra undantag från bestämmelserna, säger han. Om Stefan Blomquist förslag till p-platser där det inte är tillåtet att stå i dag säger kommunens parkeringschef:

– Parkeringsplatsen är utformad efter bestämmelser som Vägverket tagit fram. Här tas hänsyn till att bilar ska kunna mötas, att husbilarna ska kunna backa ut, och till sikten.

Är ni generellt mer milda i era bedömningar när det är vinter, snö och det kan vara problem med parkeringen?

– Vi rättar oss hela tiden efter verkligheten. Är en skylt översnöad eller överplogad så går vi därifrån, svarar Erixon.

Även G4S och Q-Park har parkeringsvakter som arbetar i Gävle. GD ställde frågan om förmildrande omständigheter även till Q-Parks distriktschef i Gävle, Johan Mattsson.

– På sätt och vis kan vi vara snällare i våra bedömningar när det är vinter och mycket snö, Men i och med snön så blir det också svårare att parkera fel. Det blir bara upplogat där man får stå, tänker Johan Mattsson.

När de utritade linjerna inte syns i backen har företaget överseende med att bilarna inte står korrekt.

– Bilarna ställer sig med längre mellanrum, och då går det in färre bilar. Men det bötfäller vi inte för, förklarar han.

Det förekommer att företaget kan göra andra undantag vid överklaganden av p-böter.

– Vi hade ett fall i Furuvik i julas. Det var mörkt, och sällskapet hävdade att de inte sett någon skyltning. Och det kan jag hålla med om. Det är mörkt där ute, säger han.

Han lägger dock in en brasklapp.

– Rent juridiskt så är det alltid parkörens skyldighet att ta reda på vilka bestämmelser som gäller.

Mer läsning

Annons