Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkmarken säljs för 12 miljoner

/
  • Kommunfullmäktige sa nej till markrabatter för företag som bygger hyresrätter. Därför kommer Skanska att bygga bostadsrätter.

(Uppdaterad 17.54) Många har kämpat för att bevara grönytorna i Klockgjutarparken.
Men nu säljs delar av marken till Skanska för 12 miljoner kronor.

Annons

Protesterna från boende i området har varit massiva och de politiska diskussionsvågorna har gått höga.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick till slut söka stöd hos Moderaterna för att få igenom att Klockgjutarparken ska bebyggas. Men när de röd-gröna ville rea ut marken – om Skanska lovade att bygga hyresrätter i stället för bostadsrätter – tog det stopp. Alliansen och SD röstade ned förslaget.

Nu får Skanska köpa marken för drygt 12 miljoner kronor enligt det markanvisningsavtal som kommunstyrelsen i Gävle klubbade igenom på tisdagen.

Detaljplanen, som vann laga kraft 2013, ger rätt att bygga och därför röstade kommunstyrelsen nu ja till avtalet säger Jörgen Edsvik, S, kommunalråd. FP, MP och SD lade dock ner sina röster,

Både Jörgen Edsvik och Skanska tycker att kommunen får bra betalt.

– Det är en tråkig konsekvens av beslutet i december att det bara blir bostadsrätter, säger Jörgen Edsvik.

– Det är ganska dyr mark här. Byggpriset blir 3 500 kronor per kvadratmeter bruttoarea. Det är mer än vad vi betalar på Gävle strand, konstaterar Jonathan Klintdahl, projektutvecklare på Skanska.

Priset gör att byggbolaget kommer att satsa på bostadsrätter i första hand eftersom hyrorna i hyresrätter skulle bli för saftiga.

– Vi finslipar projektutformningen och kommer att skicka in en ansökan om bygglov. Därefter kommer vi att annonsera ut lägenheterna. Som det ser ut kommer det att bli ett 40-tal, säger han.

Läs även:

Så avgjorde SD budgetstriden

Kan bli hyresrätter i Kockgjutarparken

Ja till Klockgjutarparken

Mer läsning

Annons