Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partipolitik via bokbord

/
  • Omkring sju procent av samtliga röstberättigade vid riksdagsvalet 2010 beräknas vara förstagångsväljare. I går fick elever på Polhemsskolan, däribland Marika Axnander och Sabah Shirani, möjlighet att träffa företrädare för olika politiska partier som ställt upp bokbord innanför huvudentrén.

Omkring 497 000 av de som röstar i årets riksdagsval är förstagångsväljare.

Det är 15 procent fler än för fyra år sedan, enligt statistik från SCB.

Jakten på ungdomsrösterna är redan i gång.

Annons

I går lät Polhemsskolan partierna sprida sina budskap till elever via bokbord. Socialdemokraterna och Moderaterna hade skickat representanter från sina respektive ungdomsförbund för att dela ut broschyrer och diskutera politik med intresserade förstagångsväljare.

– Det handlar om att få fler intresserade av politik och plocka fram konkreta exempel på hur det påverkar deras vardag. Många unga tror inte ens att det är någon skillnad mellan rött och blått, säger Jonas Ryberg från SSU.

Enligt honom får dagens skolever lära sig för lite om politik och därför är det inget som diskuteras på fritiden heller.

– Politik ligger långt borta för många, de ser inte att det till exempel kan handla om att rusta upp deras egen skola. Jag tror att unga bryr sig, men partipolitiken levererar inte, säger Jonas Ryberg.

Även Josefin Andersson och Monica Persson från MUF märker att många unga är ointresserade av politik.

– De vet inte vad de olika partierna står för, därför är det viktigt att fler förstår hur mycket de själva berörs av politik, säger Josefin Andersson.

Att synas ute på skolorna är ett effektivt sätt att öka intresset.

– När vi står här så syns vi och då kommer många fram och ställer frågor, konstaterar Monica Persson.

Förstagångsväljarna Rose-Marie Wedin och Améline Estassy var två av eleverna som tog chansen att plocka åt sig lite broschyrer och ställa frågor till de politiska företrädarna.

– Det är bra med bokborden, man får mycket intressant information. Det är svårt att bestämma sig för vad man ska rösta på, jag hoppar hit och dit, säger Améline Estassy.

Med några månader kvar till valdagen har ett parti skaffat sig ett litet favoritskap hos Rose-Marie Wedin.

– Jag funderar på sossarna. Jag tror det vore bättre för personer med handikapp om de kom tillbaka till makten, jag har själv en hörselskada, förklarar hon.

Mer läsning

Annons