Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passiv läkare kan prickas

GÄVLESocialstyrelsen vill få en läkare vid länssjukhuset i Gävle prickad för misstag som begåtts vid efterbehandlingen av en gynopererad kvinna.

Annons
Läkaren har agerat alltför passivt i ett läge när kvinnans allmäntillstånd försämrades, anser Socialstyrelsen som efter en lex Maria-anmälan från sjukhuset nu anmält läkaren vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Fallet berör en kvinna i 50-årsåldern som kom till sjukhuset på grund av blödningsbesvär. Beslut fattades om att operera bort livmoder och äggledare.
Efter operationen tillstötte komplikationer och kvinnan blir successivt sämre. Efter några dagar gjordes en bukoperation akut och då fann man att kvinnans tjocktarm var skadad.
Den nu anmälde läkaren var den som utförde den gynekologiska operationen och som hade jouransvaret under det sista dygnet före den andra operationen. Det är i den sistnämnda rollen han inte fullgjort sina uppgifter, enligt Socialstyrelsen. Trots att kvinnan blev allt sämre och att avdelningens sjuksköterska påtalade detta förhöll han sig passivt avvaktande.

Mer läsning

Annons