Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedofil får träffa dottern

GÄVLEBORG
En ny verksamhet på Norrtäljeanstalten gör det möjligt för incestoffer att träffa sin förövare.

Annons
Bland de fåtalet barn som hittills provat att besöka sina pappor i fängelset finns Sara från Gävleborg.
- Hennes pappa har erkänt brotten och sagt att det är han som gjort fel. Hade han skyllt på barnet hade det inte funnits någon anledning att låta honom träffa henne, säger Saras mamma Lena.
Förövaren, som är Lenas före detta man, är dömd till ett långt fängelsestraff för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av deras gemensamma dotter.

Viktigt träffas - ändå
Trots allt som han utsatt Sara för tycker Lena att det är viktigt att far och dotter kan hålla kontakten - om det är vad flickan vill. Samtidigt är hon medveten om att många i omgivningen inte har någon som helst förståelse för besöken.
- Det är mannen som ska straffas inte barnet. Han har slopat sitt rätt till faderskap men barnet har inte slopat rätten till en pappa, säger hon.
Hittills har det blivit en påhälsning hos pappan. Den gången följde Lena med Sara till Norrtälje och deltog under hela träffen i fängelsets besökslägenhet.
- Där fanns kök, tv, ett sovrum, precis som i en vanlig lägenhet. Om de hade fått träffas i ett samtalsrum hade inte känts bra för barnets skull, säger hon.

Har skuldkänslor
Börje Svensson, psykolog på Rädda Barnen, var med när Sara träffade sin pappa i fängelset. Han förklarar varför det kan vara bra för offren att få träffa sina förövare.
- Den psykologiska bindningen till föräldern upphör inte, Omgivningens hat mot förövaren får inte skymma sikten för vad barnet vill. När det gäller sexuella övergrepp blir barnen väldigt ofta bortglömda.
Enligt honom har de flesta barn egna skuldkänslor kring övergreppen. Genom att berätta om vad de varit med om har mamma eller pappa hamnat bakom lås och bom och det är inte ovanligt med fantasier om att föräldern är jättearg i fängelset.

Annan bild - också
- Därför är det viktigt att få höra hur föräldern verkligen har det, att barnen får veta att pappa går till verkstaden och jobbar och får träffa en psykolog, säger Börje Svensson.
- Pappan finns väldigt mycket i huvudet på de här barnen. Barnen vill inte bli utsatta för övergrepp men samtidigt finns det en annan pappa i deras liv som kanske är den som lärt dem cykla eller som brukar laga köttbullar.
Under mötena på anstalten finns alltid en tredje person med i rummet som kan säga ifrån om förövaren säger något olämpligt, som till exempel "du förlåter väl mig?".
Då kan den utomstående sätta stopp och förklara att mamman eller pappan inte har rätt att ställa den frågan.
- Men jag är absolut ingen förespråkare för att alla barn som utsatts för övergrepp ska träffa sin pappa. Självklart ska man lyssna på barnen, säger Börje Svensson.

Fotnot: Lena och Sara heter egentligen någonting annat.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons