Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

Pedofil fick sänkt straff

GÄVLEEn 36-årig pedofil har fått sitt straff sänkt från sju till fem års fängelse.I november dömdes han mot sitt nekande för att ha förgripit sig på sin styvdotter och på hennes kusin.

Annons
Hovrätten tror på styvdotterns berättelse om övergrepp som startade när hon var cirka elva år. Hennes styvpappa fälls för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Däremot sänks skadeståndet från 330 000 kronor till 280 000 kronor.
Men 36-åringen vidhåller att han är oskyldig och tänker överklaga hovrättens dom.
Däremot ogillar hovrätten åtalspunkten som handlar om våldtäkt på styvdotterns 17-åriga kusin. Kusinen har berättat att 36-åringen våldtog henne en natt i augusti efter att först ha bjudit henne på flera groggar.
Hovrätten anser att hennes berättelse måste bedömas mot bakgrund av att hon druckit alkohol. Man tycker alltså att hennes uppgifter inte är lika tillförlitliga som de skulle ha varit om hon var nykter.
Kusinen har berättat att hon pratade med en kompis på mobiltelefonen under natten och grät och ville bli hämtad. Detta har även kompisen vittnat om under rättegången.
Däremot skiljer sig uppgifterna om vem som egentligen ringde vem mellan de två rättegångarna, och kusinen kan inte riktigt minnas om telefonsamtalet ägde rum före eller efter det anmälda övergreppet. Därför anser hovrätten att uppgifterna om telefonsamtalet - och i förlängningen hela kusinens berättelse - måste "bedömas med försiktighet".

Telefonlistor

Telefonlistor som 36-åringen har tagit fram visar också att kusinen ringt till honom flera gånger efter den aktuella natten. Flickan har själv berättat att hon var orolig över att han skulle berätta om händelsen för hennes föräldrar. Därför var hon angelägen att kontrollera att han inte gjorde det, har hon sagt.
Men hovrätten tycker inte att uppgifterna om våldtäkten kan styrkas tillräckligt för att fälla den nekande 36-åringen.
Åklagare Birgitta Fernlund är inte överraskad över att hovrätten valde att inte tro på kusinens uppgifter, med tanke på de nytillkomna telefonlistorna. Däremot är hon förvånad över att styvpappans fängelsestraff sänktes till fem år.
- Enbart för det han gjort mot styvdottern är straffvärdet sju år, säger hon.

Orolig för lillasyster

Styvdottern har berättat att hon höll inne med sin hemlighet eftersom hon var rädd för att familjen skulle splittras om hon berättade. När hennes kusin berättade vad hon utsatts för blev styvdottern orolig över att 36-åringen skulle börja utnyttja hennes lillasyster.
Styvpappan har sagt att anklagelserna är en del av en komplott mot honom eftersom han lämnat sin exfru för en ny flickvän. Han ska stanna kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.
De tre juristerna ansåg att 36-åringen var skyldig till övergreppen på styvdottern. Däremot var de två nämndemännen skiljaktiga och tyckte att styvpappan borde släppas.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons