Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedofil fick sju års fängelse

GÄVLEEn 42-årig gävlebo har dömts till sju års fängelse efter att i flera år ha förgripit sig på sin styvdotter och tagit porrbilder på henne. Han ska även betala 230 000 kronor i skadestånd till den i dag minderåriga flickan.

Annons
Mannen har dömts för grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av underårig, barnpornografibrott och misshandel.
Redan när 42-åringen häktades i början av oktober erkände han delvis vad han gjort mot sin exsambos dotter. Men han har hela tiden hävdat att det inte handlade om grova vaginala och orala våldtäkter. I stället menar han att det rörde sig om grovt sexuellt utnyttjande som skedde utan att han höll fast och tvingade henne.
Men tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde mannen för att vid minst två tillfällen grovt ha våldtagit sin styvdotter från det att hon var i sexårsåldern.
Vid flera tillfällen fotograferade han flickan och sig själv i samband med de olika övergreppen som skedde i hemmet. När polisen beslagtog hans dator och digitalkamera hittade man sammanlagt 85 barnporrbilder. De flesta hade han laddat ner från Internet.
42-åringen har berättat att hans sexuella intresse för flickan väcktes när hon var mycket liten och busade och lekte i föräldraparets gemensamma säng.
Mannen har även dömts för misshandel. Vid olika tillfällen har han daskat flickan i stjärten och dragit henne i håret.
Det är ännu inte klart om 42-åringen tänker överklaga tingsrättens dom till hovrätten.
- Jag är inte förvånad över domen med tanke på all uppmärksamhet som den här typen av mål har fått den senaste tiden, säger försvarsadvokat Hans Myhrberg. Eftersom min klient erkänt grovt sexuellt utnyttjande var vår förhoppning att han skulle dömas för detta, vilket skulle innebära fyra till fem års fängelse.
Åklagare Birgitta Fernlund är ganska nöjd med domen, även om hon tycker att det fanns utrymme för ett längre straff om man lyssnade på vad flickan hade att berätta.
Men tingsrätten anser inte att de videoinspelade polisförhören med flickan var trovärdiga eftersom polisen ska ha ställt många ledande frågor.
"När ledande frågor ställs begränsas domstolens möjligheter att ta ställning till om en berättelse framstår som självupplevd", skriver tingsrätten.

Mannens berättelse
Därför grundas domen främst på 42-åringens egen berättelse, där han bland annat anger att övergreppen inte skedde fler än 20 gånger.
Birgitta Fernlund håller inte med om att det mer än två timmar långa förhöret med flickan var obrukbart.
- Vissa ledande frågor går inte att undvika med tanke på förhörets längd, säger hon. Och jag tycker att dessa frågor snarare återkopplas till frågor som redan tidigare ställts i förhöret.
MARIAM NARAGHI
mariam.naraghi_gd.se
026-15 96 33

Mer läsning

Annons