Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pendlaren Messing växlar spår

/
  • Arkivfoto: LEIF JÄDERBERG Tyngre uppdrag. Tågpendlaren Ulrica Messing får ansvaret för landets vägar, järnvägar och flyg.

GÄVLEUlrica Messing breddar sitt arbetsfält och får nu även ta tag i infrastrukturen i landet. Hon behåller ansvaret för regionalpolitiken, skogen och turismen.

Annons
Infrastrukturen hänger bra ihop med regionalpolitiken. För att företagen och turistsektorn ska utvecklas positivt beror mycket på vilka förbindelser man har. Sverige blir mindre med snabba kommunikationer.
Se bara på hur X-tågen har förbättrat resandet inom länet, påpekar hon.
Själv har hon pendlat med tåg till jobbet i Stockholm i elva år och fortsätter med det.
Infrastrukturen är ett jätteområde i statens budget. Nästa höst ska regeringen anta en proposition som inrymmer väg- och järnvägssatsningar på 364 miljarder kronor under en tolvårsperiod.

På resande fot
Fram till dess kommer Ulrica Messing att tillbringa mycket tid på resande fot i landet för att lyssna till alla argument från lokala politiker, om varför just deras region behöver tillgång till miljarderna.
Ska man skylla på dig nu då när vägarna är dåliga och tågen inte går i tid?
- Ja, en del kommer säkert att göra det, säger hon och skrattar. Jag har ju ett yttersta ansvar. Men samtidigt så är det en balansgång eftersom SJ är ett bolag med egen styrelse. Jag får inte lägga mig i deras verksamhet så mycket som minister, menar hon.
I stället för Björn Rosengren och Mona Sahlin ska hon nu kampera ihop med Leif Pagrotsky och Hans Karlsson på näringsdepartementet.

Pratsjuk Björn
- Det är klart att man saknar personer som man jobbat ihop med ett tag. Björn bjuder på mycket skratt och är väldigt pratsjuk. Men samtidigt är det kul att jobba med nya människor också, säger hon.
Leif Pagrotsky är dock välbekant. Han har varit hennes bänkgranne under regeringssammanträdena sedan de båda blev statsråd 1996 och han har blivit en god vän. Hans Karlsson har hon haft många bataljer med i hans roll som LO:s avtalssekreterare.

Givande bråk
- Vi har bråkat oss ihop. Han är rak och bra, tycker hon.
Varför tror du att Göran Persson vill att du ska vara kvar som minister?
- Han tycker nog att det är bra att jag är resultatinriktad och att jag levererat bra propositioner. Jag är en god lyssnare och har fått en bred uppslutning kring mina förslag. Jag brinner för mina frågor.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons