Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar från potten inte självklart

/
  • Vivi-Anne Sundqvist är inte säker på att det blir några extra pengar till Omvårdnad. Foto: NICK BLACKMON

GÄVLE Omvårdnad räknar inte med några extra pengar från den nya pott som måndagens budgetfullmäktige klubbade.

Annons
- Om vi går in med en ansökan är det inte självklart att vi får några pengar, säger Vivi-Anne Sundqvist, s, ordförande i omvårdnadsnämnden.
Vid måndagens kommunfullmäktigemöte fick centern, folkpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna igenom att 19 miljoner kronor från andra nämnder skulle öronmärkas för Omvårdnad och Barn och ungdom. Vivi-Anne Sundqvist är inte säker på att det blir några pengar alls i potten med tanke på de andra nämndernas ansträngda ekonomi.
Karin Lidén, chef för Omvårdnad, säger att pengarna kan ses som ett konto för oförutsedda utgifter.
- Möjligen kan de hjälpa oss att lyfta lite av den skuld som vi bär med oss, säger hon.
Hon räknar inte med dem i den budget som hon ändå tycker ser lite bättre ut än tidigare. Årets underskott hamnar enligt prognosen på drygt 65 miljoner kronor minus i stället för de 70 som Omvårdnad tidigare räknat med.
- Vi vågar väl börja hoppas på att det är en positiv trend, säger Karin Lidén som tror att besparingarna börjat synas.

På nästa nämndsmöte ska politikerna besluta om en reviderad och utbyggd plan med sparåtgärder för att få ekonomin i balans. Den håller på att arbetas fram. Det nuvarande sparpaketet har varit otillräckligt skriver Omvårdnad i sitt svar till kommunens revisorer.
- Förvaltningen har inte kunnat genomföra allt som står i programmet, säger Karin Lidén.
Vissa neddragningar har också skett senare än planerat.
Nämnden gav också som en del i arbetet med att få ekonomin i balans förvaltningen i uppdrag att se över hur äldreboendena och hemtjänsten ska se ut i framtiden. Eftersom efterfrågan på lägenheter i äldreboenden minskat ska översynen ge svar på om något boende ska läggas ner eller om platserna ska minskas på annat sätt. Behovet av hemtjänst ska också utredas liksom hur demensvård och palliativ vård ska utformas. Även funktionshindrades behov av bostäder, boendestöd och personlig assistans ska kartläggas.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons