Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna trampar på

/
  • Foto: NICK BLACKMON Oumbärlig. Utan musiker som Rolf Sundman som fortsätter att spela trots att han är pensionerad, skulle det bli tyst i kyrkorna. Tre pensionerade kantorer bär upp kyrkomusiken i Gävle.

GÄVLE
Snart tystnar orgelmusiken. Fram till 2016 går en tredjedel av kyrkomusikerna i pension. Den enda räddningen är att alla gör som Ulf och Karin - fortsätter spela.

Annons
- Vi är väl en generation som har svårt att säga nej. Det var väl så förr, att man ställde upp, säger Karin Rolfhamre, pensionerad organist.
I dag är det cirka tio år sedan hon gick i pension. Ändå är hon anställd på halvtid som organist i Maria församling.
- Det är fortfarande så fantastiskt roligt. Musiken är som en stimulerande vitamininjektion, säger Karin Rolfhamre.
En av hennes studiekamrater från fyrtiotalet och Musikhögskolan i Stockholm heter Ulf Sundman. Sedan pensioneringen vikarierar han åt kyrkorna i Gävle när de behöver hjälp. Och det är nästan varje vecka det.
- Jag ledsnar aldrig på orgelmusik, säger Ulf Sundman.

Kyrkor utan kantorer
Avhopp, sjukskrivningar och tomma studieplatser är det som kännetecknar kyrkomusiken i landet i dag. Bomhus, Valbo, Sandviken, Ockelbo och Ovansjö, alla har de ett tag stått utan kantor och fått lösa det med inhoppande vikarier.
- Förändringen sker så långsamt. Helt plötsligt står man där en dag och frågar "varför blev det så här?", säger Lennart Ericsson, förbundsordförande för kyrkomusikerna i Uppsala stift.
Karin Rolfhamre tror att pengarna är en stötesten.
- De måste höja lönerna. Annars kommer inte folk att vilja söka utbildningen.
Ett annat problem är tiden.
- Kantorsyrket har ingen hög status. Dumma arbetstider, många kvällar och helger, säger Karin Rolfhamre.
1990 blev kyrkomusikerna anställda av kyrkan i stället för staten. Då försvann också deras skyldighet att ha musikundervisning. Utan kostnad kunde förut ungdomar få orgellektioner av kantorerna. Nu är det upp till varje församling att bestämma hur tjänsterna ska utformas.
- Då tog man sig an den som ville spela orgel. Eleverna kunde sedan komma in på sommarkurser som hölls i stiftstäderna, säger Ulf Sundman
Domkyrkoorganisterna har nu gått samman i ett upprop för att sommarkurserna ska komma tillbaka.
- Då kan även de som har ett arbete ha råd med att utbilda sig till kantor. De kan studera på sin semester i stället för att vara tvungna att ta tjänstledigt, säger Karin Rolfhamre.

För höga krav

Enligt Lennart Ericsson har kyrkan satt för höga krav på musikerna.
- Kyrkomusiker har alltid varit mer av konstnärer än byråkrater. Nu försöker kyrkorna lägga på dem nya arbetsuppgifter utan att ta bort uppgifter på annat håll. Man ska vara tusenkonstnär och kunna lite om mycket, säger han.
Återinförd musikundervisning, högre lön och bättre arbetsförhållanden tror Lennart Ericsson kan vända trenden.
- Vi måste först vara rädda om de vi har. Sedan gäller det att göra det attraktivt att söka.
Förutom Ulf Sundman och Karin Rolfhamre vikarierar i Gävle också pensionerade kantorn Gudrun Eriksson flitigt. Utan dessa tre skulle Gävle kyrkosamfällighet inte klara sig.
- Det skulle väl bli musiklösa gudstjänster då, säger Karin Rolfhamre.

NILS PAULSSON

Mer läsning

Annons