Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Erik hann före brandkåren

/

När larmet kom om att bocken brinner sprang fotografen Per-Erik Jäderberg hemifrån genom gränderna i Gamla Gefle för att hinna få den på bild.

Annons

– Jag har gjort det till en tradition att försöka få en bild på bockbranden varje år. De tio senaste åren har jag inte missat någon brand. Jag bor ju så nära, säger han.

När Per-Erik Jäderberg kom fram till Slottstorget rykte det fortfarande mest om bocken men några sekunder efteråt blev bocken övertänd. Ungefär då kom också brandkåren fram.

– Man har bara 20-30 sekunder på sig att få en bild. Men idealet hade varit att den brunnit lite tidigare, så att kvällstidningarna hunnit få med bilden, säger Per-Erik Jäderberg.

Det var en hel del personer i rörelse i centrala Gävle trots den tidiga timmen, säger han.

– Det var ovanligt mycket folk, mest ungdomar. Jag har alltid tänkt att jag skulle möta någon som kunde vara gärningsman när jag sprungit ner mot bocken, men det har jag aldrig gjort. Inte i år heller, säger han.

Per-Erik Jäderberg var inte ensam om att fotografera Gävlebocken på lördagen. Bocken var helt utan konkurrens dagens absolut mest fotograferade motiv.

Sanna Forsman tog en bild som hon skulle skicka till sina vänner i Kalmar.

– De tråkar mig varje år om bocken och i år har jag sagt att den säkert klarar sig. Så jag får säkert tråkningar i år igen, säger hon.

– I och för sig hör jag till dem som tycker att bocken ska brinna, men man är ju lite kluven. Jag är i alla fall glad åt att den klarade sig över julen, säger hon.

Strömsbrokännaren Kjell Hertzman hade också tagit sig till Slottstorget på lördagen för att fotografera det ännu rykande skelettet efter den kända Gävlesymbolen.

– Jag ska skicka dem till släkten i Australien. De utvandrade för 140 år sedan men de har varit här och är jätteintresserade. De vet allt om bocken, berättar han.

Förutom bocken var det bara en sak som verkligen väckte släktingarnas förvåning, när de var på besök i Gävle, berättar Kjell Hertzman.

– Det var grustagen. Något sådant hade de aldrig sett förr. Jag fick berätta för dem om istiden och hur grusåsarna bildades. Man förstår inte alltid vad som är märkligt i andras ögon, säger han.

Marita Eriksson knäppte också en bild på resterna av bocken. Den bilden skulle hon inte skicka så långt.

– Jag ska skicka hem den till familjen, så att de får veta att bocken brunnit, sa hon.

– Det är lite roligt att den brinner, men det är synd också.

Den utbrända bocken kommer också att hamna i mer udda sammanhang: som bakgrund till folkrockbandet Slingerbult från Gävle.

– Vi skulle ta bilder till vår hemsida, och kände att det luktade rök, berättar Erik Larsson.

– Här kan bli bra bilder, Men vi ska ta bilder i gamla Gefle också, sa han.

För fotografen Per-Erik Jäderberg blir nattsömnen bättre i fortsättningen.

– Nu kan jag stänga av polisradion om nätterna, säger han.

Mer läsning

Annons