Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal utbildas i integritet

GÄVLESkattemyndigheten satsar på etikinspiratörer. I kölvattnet efter turbulensen då nio anställda gjorde privata efterforskningar vill myndigheten återupprätta trovärdigheten och visa att medborgarnas integritet är viktig.

Annons
Så nu har särskilda etikinspiratörer från regionens kontor och enheter utbildats.

- Det handlar om anställda som vill engagera sig i den här frågan och har god kontakt med sina medarbetare, säger Bengtåke Johansson, informationschef vis skattemyndigheten i Gävle.

Varje enhet ansvarar för att ta fram en egen handlingsplan för hur arbetet ska bedrivas.
Tanken är sedan att personalen i seminarieform ska diskutera värderingar och förhållningssätt på arbetsplatsen.

Hanteras riktigt
- Vi måste medvetandegöra dessa frågor så att personalen hanterar informationen i databaserna på ett riktigt sätt. Det är inte tillåtet att sitta vid sin terminal och ta reda på saker för att stilla sin personliga nyfikenhet, säger Bengtåke Johansson.

Det var förra hösten som anställda vid skattemyndigheten i Gävle överskred sina befogenheter genom att söka reda på information om en kvinna som sökte två tjänster inom myndigheten.
Det inträffade anmäldes till Personalansvarsnämnden vid Riksskatteverket respektive Statens ansvarsnämnd.
Ärendena är avgjorda och i samtliga fall blev disciplinpåföljden en varning.

Allvarlig förseelse
Personalen som gjorde sig skyldiga till övertrampen har alla arbetat vid skattemyndigheten en längre tid och borde således veta vilka regler som gäller.

- För den som har jobbat länge kanske det har fallit i glömska. Men förseelsen i sig är allvarlig eftersom det handlar om dataintrång i yrkesutövning. Det finns inga förmildrande omständigheter. Samtidigt har arbetsgivaren ett stort ansvar att ha fortlöpande diskussioner om etiken. Där har skattemyndigheten misslyckats, säger han.

Men nu ska det bli ändring på det.
Förutom satsningen på etikinspiratörer har cheferna informerat och diskuterat gällande regler med personalen.

Dessutom har utbildning påbörjats som är inriktad på att personalens behörighetskort hanteras på rätt sätt eftersom man beroende på arbetsuppgifter har tillgång till olika slags uppgifter.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons